logo

Последни дни евтино българско море! От 1 юли...

Последни дни евтино българско море! От 1 юли...

Цените скачат с поне 30 лева, а от средата на юли вече са с 60 лева отгоре за една и съща стая в един и същи хотел в сравнение с юни

Текат последни дни на тънки цени по Черноморието. Най-късно до края на месец юни може да се вземе почивка с отстъпка на нашето море.

Офертите last minute свалят между 20 и 30% от редовната цена на рецепция, но е факт, че в момента са кът. Основен принцип в туризма е, че „най-скъпо е празното легло“, ето защо last minute предложения хотелиерите пускат наистина в последната минута, за да направят икономия от мащаба, съобщава "Марица"

Ето ги! Петте типа туристи по родното Черноморие

От 1 юли цените скачат с поне 30 лева, а от средата на юли вече са с 60 лева отгоре за една и съща стая в един и същи хотел в сравнение с юни. Например 4-звезден хотел в Слънчев бряг продава двойната стая на база олинклузив за 194 лева. Цената е валидна само до 30 юни. После става 222 лева, но за съвсем кратко - само за първата седмица на юли.

Оттам нататък, за времето на активния сезон, помещението с две легла струва 283 лева.  По-икономична оферта - двойна стая с включена закуска в неголям хотел в Приморско, в момента е 54 лева, до средата на юли може да се вземе за 79 лева, но в пик сезона вече струва 104 лева.

Подобна ценова политика по морските хотели не е нова, но тази година може да е още по-особена. Както и миналото лято, белязано от ковид пандемията, и сега заради геополитически причини, свързани с войната в Украйна, най-големите курорти са най-пострадали. Те разчитат главно на организирани туристи от чужбина. Разликата е огромна: според статистиката немските туристи например прекарват средно по 11 дни на море, а българите - едва по пет.

Ето защо, липсата на руски и украински туристи ще се усети силно.

От друга страна, много българи от години пренебрегват родното море и прекарват летните си отпуски в Гърция или Турция. В последно време изгря звездата и на Албания, където цените са доста ниски. И ако лани трябваше да се съобразяваме със здравните изисквания за вход в различни държави, то сега противоепидемични мерки никъде няма.

Най на сметка, както винаги, са хората, които са резервирали и предплатили лятната си почивка още през зимата. Те наистина ще почиват най-евтино. Хотелиерите имат да избиват много такива разходи за сключени сделки преди месеци, когато въобще не се знаеше докъде ще стигне инфлацията. А неизвестностите продължават .

“Дори и в момента е много трудно да конкретизираме цена. Много е трудно за всички. Предизвикателство е да гарантираш качество на храната, защото търговците по веригата масово предлагат имитиращи продукти. И ги продават на цена, на която вървят качествените продукти. А в една такава ситуация винаги виновни сме ние - в хотелите, защото ние оформяме крайния продукт. В момент на криза всички сме объркани“, обобщава Веселин Налбантов, зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Официално, но не помпозно, летният сезон бе открит на 11 юни от министъра на туризма Христо Проданов в Златни пясъци. Навалица от чуждестранни групи нямаше, а българите по това време отскачаха до Бяло море.

Морската почивка тази година ще се оскъпи и заради плажните принадлежности. Две поредни години Министерството на туризма се договаряше с концесионерите да намалят цените на чадъри и шезлонги, а срещу това получаваха реципрочно намаление на концесионната такса. Тази година обаче подобни договорки няма и „сянката“ ще е на редовни цени.

На Слънчака например комплект от два шезлонга и чадър ще струва 30 лева, докато лани беше двойно по-евтин. В курортен комплекс „Албена“ комплектът е 21 лева, докато в лято 2021 беше едва 3 лева. Във Варна чадър плюс два шезлонга ще струва 15 лева, а на плажовете „Смокиня“ и „Каваци“ туристите ще заплащат 6 лв. за чадър и 7 лв. за наем на шезлонг. В Крайморие чадърите тази година са на цени 8 лв., а шезлонгите по 6 лв.

В момента Министерството на туризма актуализира карта на официалния си сайт, където курортистите могат предварително да се информират за цените на сянката на всеки плаж.

Скромна вечеря за двама в Несебър гълта една надница

Кръчмите по морето са наточили бръснача. Цените са доста по-различни от лани и има икономическа обосновка за това - инфлацията. В момента двама души могат да вечерят скромно в Несебър за 60 лева, почти колкото една средна надница. За парите си ще получат две пици пипероне, една салата с козе сирене и две кока-коли /бутилки от 330 мл/. Хапването струва по 17.20 лева всяко, а напитките излизат 7 лева, разказаха за „Марица“ туристи, които вече събират тен на плажа.  

За хората с голям бюджет има калмари по гръцки за 19 лева, миди с черупки за 18 и сиропиран октопод със специален сос за 37 лева. Ако клиентът не може да вземе бързо решение какви морски дарове да си поръча, изходът е един - плато. То струва 86 лева и е 800 грама, но пък е много разнообразно.

По-народно меню за обяд може да вземе и за десетачка, разказват още туристите. Тараторът в бистро на пътя струва 3 лева, пилешката супа и супа топчета - 3.50 лв., а най-евтина излиза салата от зеле и моркови - 2.50. Кюфтето и кебапчето се продават по 2 лева /100 г/. Свинско с боб, порция от 300 г, е 6 лева. Също толкова е шницел с гарнитура и свинско с картофи. Филия бял хляб се калкулира по 0.75 лева. Така че гладът може да се утоли и с малко пари, и с много.

В Гърция: Плащаш само 30 лева, но сам си миеш чиниите

Много родни туристи предпочитат доста различна почивка от типа „ол инклузив“ и безкрайно лежане на сянка. Те са готови да метнат мръвка на скарата, да си направят сами салатата, а след това да си измият и чините. За целта наемат вила - или самостоятелно, или в комбина с други семейства. Вариантът е доста по-икономичен, отколкото пакетна услуга в хотел.

Според сайта vila.bg  луксозна вила със собствен басейн в Ахелой струва 550 лева на денонощие. Максимум събира 10 души, което прави по 55 лева на човек. В Лозенец, който напоследък стана много модна дестинация, цените са по-високи: вила с осем легла е 600 лева на денонощие. С изхранването курортистите могат да се справят сами, защото има напълно оборудвана кухня, или да ползват услугите на околните ресторанти.

Без да вземаме под внимание удобствата, лукса и близостта до плажа и морето, от бърза проверка става ясно, че в Гърция къщите под наем са с по-обрани цени. В Аспровалта девет души може да спят за едва 150 евро /300 лева/. Още по-голяма къща, която събира компания от 15 души, струва 550 лева. В Неа Ираклия пък за 250 лева се наема частен дом, в който има няколко стаи с осем легла. Така на човек се падат едва 32 лева. 

СПИСЪК с най-добрите българските плажове за 2022 година, получили "Син флаг"

На най-популярния остров Тасос частна къща може да се наеме за 130 лева на денонощие, в която да нощува 4-членно семейство, но без претенции за лукс. На другата крайност е чудна вила със собствена, много добре подържана градина, чийто наем е 500 лева на денонощие. Така основното разходно перо в съседната страна остава храната и транспортът до там.

Ако пък се спрете на някой от островите в Гърция, имайте предвид, че фериботните служители отново са в стачна готовност заради липсата на адекватни, по думите им, компенсации за скъпите горива. От завчера лек автомобил се таксува с 19 евро, вместо с 16 евро. Децата между 5 и 10 години плащат билет от 3 евро, а възрастните - 5 евро. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай