logo

Повече или по-малко са туристите на нашето море тази година

Повече или по-малко са туристите на нашето море тази година

От чуждите туристи най-много са били посетителите от Румъния - над 280 000 души, следват поляци, германци и чехи

Над 1,8 милиона туристи са регистрирани в местата за настаняване в периода от 1 юни до 25 юли, съобщиха от Министерство на туризма. Половината от гостите, които са почивали основно на морето, са българи, показват още данните.

Реално именно сънародниците ни са основните туристи в морските ни курорти, показват данните. От чуждите туристи най-много са били посетителите от Румъния - над 280 000 души, следват поляци (малко под 100 хиляди), германци (над 70 000 души) и чехи - 56 000 човека, пише "Труд".

Пътуването с автобус до морето това лято е мисия невъзможна - ето защо

Според прогнозите на Министерството на туризма летен сезон 2022 г. ще завърши на равнище малко над 80% от резултатите на летен сезон 2019 г. Бизнесът обаче е категоричен, че броят на туристите не може да бъде критерий дали един сезон е успешен или не, тъй като заради инфлацията и драстичното нарастване на разходите им едва ще вържат двата края след сезона.

Още повече, че цените, по които работят са калкулирани още в края на 2021 г., когато не се предвиждаше нито войната в Украйна, нито поскъпването на енергоносители, вода, хранителни продукти и увеличаване на разходите за труд.

40% ръст на туристи по Черноморието в сравнение с миналата година, отчитат от сектора. По-добър сезон тази година, но с 25 процента по-слаб от този през предпандемичната 2019-а година. Данните съобщи служебният министър на туризма Илин Димитров в курорта "Златни пясъци", където проведе среща с представители на бранша от Северното Черноморие, информира БНР.

Броим по 200 лв. за шантави забавления на морето, най-уникалното е...

Ще бъдат изплатени средствата на хотелиерите, приели украински бежанци. 7 500 от бягащите от войната вече работят в сектор туризъм или в съпътстващи сектори, каза още Димитров. Приоритет остава и създаването на единна браншова организация в туризма, както и зимния сезон, подчерта министърът. 

По думите му една браншова организация ще бъде доверен партньор на министерството.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай