logo

Виждали ли сте квадратни вълни? Да, съществуват и са адски опасни СНИМКА

Виждали ли сте квадратни вълни? Да, съществуват и са адски опасни СНИМКА

Ако вятърът задвижва вълните в едната посока, а силно морско течение в другата, дори морски вълни се появяват по морето, напомнящи за шахматна дъска

Какво причинява този природен феномен и защо моряците толкова се страхуват от него? Как обикновено изглеждат вълните? На линията, кръгове, зигзагове, понякога - на агнета.

Природата обаче не спира да удивлява - оказва се, че в някои части на света можете да наблюдавате вълни с идеална квадратна форма!

От pochivkablitz.bg ще ви разкажем защо възниква този природен феномен и защо моряците толкова се страхуват от него.

Как възникват квадратните вълни?

Ако вятърът задвижва вълните в едната посока, а силно морско течение в другата, дори морски вълни се появяват по морето, напомнящи за шахматна дъска. Това явление се нарича кръстосани вълни.

Призрачният изоставен хотел, който плаши туристите на известен тропически плаж ВИДЕО

Има и други причини, поради които необичайни „квадратчета“ могат внезапно да се образуват в морето. Понякога те се появяват на мястото, където се сблъскват две бури, а понякога са причинени от рязка смяна на вятъра.

Красиво, но опасно

Морето, покрито с кръстосани вълни, изглежда отстрани спокойно. Но това спокойствие е измамно: на мястото на мощни подводни течения се появяват „квадрати“, а височината на вълната може да достигне три метра.

Водният поток може да преобърне не само лодки, но и малки плавателни съдове. Обикновено, когато попаднат в буря, моряците се опитват да поставят кораба с носа му към вълната, но в случай на кръстосани вълни, тази техника не работи, тъй като водата бие от двете страни наведнъж. В резултат на това корабът се люлее силно и дори може да се преобърне.

10 бивши затвора, превърнати в хотели, където туристите си плащат, за да спят в килии

Плуването в морето с кръстосани вълни е строго забранено. Вътре в тях бушуват хаотични течения, с които дори опитен плувец не може да се справи. Затова не се поддавайте на изкушението да плувате в морето „шахматна дъска“ - по -добре е да наблюдавате това невероятно явление от брега.

5 места, на които да видите квадратни вълни

Кръстосани вълни могат да се видят в Средиземно море около Тел Авив , понякога на Азорските острови. Но най -често - Ла Рошел , на остров Ре. Хиляди туристи идват тук всяка година, за да направят уникални снимки.

Това явление от време на време се случва в Крим.

И още по -необичайни са квадратните вълни, които се появяват на езерото Байкал, близо до село Бугулдейка. Това е единственото място в света, където можете да видите „квадрати“ от прясна, а не солена вода.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай