logo

Забраниха къпането на приказен гръцки плаж - любимо място на много българи

Забраниха къпането на приказен гръцки плаж - любимо място на много българи

Забраниха къпането в морето на най-известния и красив плаж на гръцкия остров Закинтос – Навагио. Причината е свличане на скали през септември миналата година, когато беше ранен един турист.

Тогава екип от учени от Атинския университет препоръча плажът Навагио на Закинтос да бъде напълно затворен.

Тролският плаж ще грабне сърцето ви с красотата си, а може и да ви убие (СНИМКИ/ВИДЕО)

Не е ясно, обаче, дали перлата на острова ще бъде отворена за предстоящия летен сезон. Това, разбира се, предизвиква сериозни притеснения у местните жители, чийто поминък зависи от туризма.

Решението на пристанищната администрация да забрани пътуване и акостиране на плавателни средства и къпане в района на Навагио е публикувано в гръцкия държавен вестник, където ясно има инструкции за това кои части от плажа са безопасни и кои не.

Пътен знак от Варна шокира цяла България (СНИМКИ)

Разположен в западната част на популярния Йонийски остров, близо до селцето Анафотирия, този вълшебен плаж дълго е наричан от местните Свети Георги. През 1983 година обаче кораб, който пренася контрабандни цигари, се разбива в залива и е изхвърлен на брега от вълните. С годините пясъкът обгражда останките му от всички страни и сега изглежда, сякаш ръждясалият кораб е изникнал по магически начин насред плажа.

Този инцидент носи и новото име на местността – започват да я наричат Заливът на корабокрушенците. Така плажът вече е известен като Навагио. Красотата му го превръща в едно от най-сниманите места в Гърция.

Направиха класация с най-мръсните морета - и тя хич няма да ни хареса

Фактът, че до залива може да се стигне само по вода, допълва очарованието му: не се чуват автомобили, липсва обичайната за подобни известни места пренаселеност.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай