logo

Задължително трябва да посетите този див приказен плаж в България

Задължително трябва да посетите този див приказен плаж в България

Той е част от защитена местност Силистар, която е разположена в границите на Природен парк Странджа

Чудите ли се кои са най-хубавите плажове в България? Днес ще ви разкажем за плаж Липите, който е закътан в малък залив на юг от Синеморец.

Той е част от защитена местност Силистар, която е разположена в границите на Природен парк Странджа, пише "Фокус".

Заобиколен е от скали и гори. Любопитно е, че някога гората е била липова, като и сега има няколко липи. Да стигнем до този плаж е много трудно с автомобил. Затова хората, които го посещават ходят пеша. Именно заради това плажът е едно от спокойните, чисти и красиви кътчета, недокоснати от човешка ръка.

Рускиня посети Германия и назова 4 неприятни факта за немците

Тук няма постройки - нито барчета, нито ресторанти. Така че е хубаво да си подготвите и храна и вода, а след това да почистите, като си приберете боклуците, но в никакъв случай да не замърсявате мястото. На плажа няма сметоизвозване.

Най-лесният начин да стигнете до плажа е от село Синеморец, но през плаж Бутамята. В южния му край ще видите пътечка по скалата, до която се стига, пресичайки устието на река Бутамята. Започвате да изкачвате скалата и излизате на равна поляна.

Разстоянието до Липите се взима за около 20 минути. Важно е да имате шапка на главата си, както и да бъдете намазани със слънцезащитен крем, за да се предпазите от слънчевите лъчи. Тук няма сянка, така че трябва да го имате предвид. Хубаво да носите със себе си и чадър за престоя на плажа. 

През цялото време на прехода от плаж Бутамята до Липите ще виждате морето. Гледката, която ще се открие пред очите ви е уникална. Има и две пресичания на малки дерета. Пресичайки ги, пред очите ви ще се открия още два плажа - Кактус и Фиорди. Но те не се посещават от туристи, макар че понякога на втория плаж може и да има хора. 

Пътеката, по която ще вървите, пресичайки деретата, е тясна и обрасла с храсти, така че по-добре е да сте с удобни обувки. На плаж Липите няма и спасители, така че внимавайте, когато влизате в морето. Водата е бистра, а зад плажа има гъста гора. Тук има растителност, която не може да видите на друго място в България.

Туристка оцени разходите за комфортен живот в ИталияНа плаж Липите, както и на плаж Кактусите може да видите кактуси. До кактусите на плаж Липите има пътека, но откъм Синеморец. Така че може да се приближите до растенията, за да ги снимате. Тук може да видите и защитена пясъчна лилия, която е включена в Червената книга на България.

Хората, които посещават този плаж, обичат това място и го пазят. Липите е едно диво, спокойно и уединенено място. Никой не вдига шум, всички тук се радват на тишината.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Пламен Стефанов

Пламен Стефанов 30.08.2023 17:54

Плажа е чудесен.Но трябва да се има предвид че ако морето е бурно,е много опасен за хора, които не могат да плуват.

Харпун

Харпун 01.09.2023 1:31

Много добре е описано. Ще го посетим . А нудисти дали се срещат ? Не че ни пречат .

Гъзар

Гъзар 01.09.2023 8:11

Нудистите, като видят Харпун, дим да ги няма.

Нудист Голев

Нудист Голев 01.09.2023 12:25

Нудисти има основно в южният край на плажа. И не пречат на никого.