logo

Затварят за поне три години идиличен залив, познат от филмови хитове

Затварят за поне три години идиличен залив, познат от филмови хитове

Властите в Тайланд приемат мерки за опазване на екологията

Тайландският залив, който стана популярен от филма Плажът с Леонардо ди Каприо ще остане затворен за туристи чак до 2021 година. Това съобщи ВВС.

Властите в страната бяха забранили достъпа до това невероятно място миналата година за четири месеца, след което продължиха ограниченията за неопределено време. 

Ето как Тайланд може да съсипе живота ви

Причината е чисто екологична. Оказва се, че заради напора от туристи, които идвали да зърнат този невероятен залив, той постепенно започнал да губи привлекателността си и ставал все по-замърсен. Според статистиката на различни компании там идвали на ден чак до 5000 души.

Най-много пострадали кораловите рифове. Според еколозите сега на екосистемата са необходими поне две години, за да се възстановят. Едва след затварянето на плажа там са се появили и акули.

Независимо дали туристите ще се осмелят да се върнат на това място заради тях, сега това е забранено. Местните власти следят и за появата на яхти, които обикновено избират това идилично място за пристан.

Мерките, които са предприети от властите в Тайланд, ще се отразят зле на местните хора, които печелят единствено от туризма. Те твърдят, че има и други начини да се избегне екологичната катастрофа, но засега мнението им не се взима предвид и ограниченията остават.

Вижте какво не трябва да консумирате в Тайланд, за да не се озовете в болница или на гробищата

В Тайланд пристигат около 35 милиона туристи всяка година. Независимо, че това е основният поминък на повечето хора там, природата страда. С подобни проблеми се сблъскват и други държави.

Миналата година във Филипини бе отворен отново за посетители плажът Боракау, който бе затворен заради проблем с туристите, превръщащи го в сметище. Сега там е забранено пиенето и пушенето, както и паленето на огън. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай