logo

Какво ще се случи със курортите в Европа този сезон?

Какво ще се случи със курортите в Европа този сезон?

Тази година много дестинации за снежни спортове се надяват да увеличат приходите си, като позволят на международните туристи да се върнат в планините

Миналогодишният ски сезон не беше пълноценен заради пандемията. Франция, Германия и Италия затвориха по-голямата част от пистите си, докато Австрия и Швейцария отвориха повечето от своите курорти.

Тази година много дестинации за снежни спортове се надяват да увеличат приходите си, като позволят на международните туристи да се върнат в планините.

Въпреки това, нарастващият брой случаи на COVID-19 в някои горещи ски точки в Европа създава пречки за националните и местни власти, като част от тях налагат локдауни или обмислят ограничаване на броя на туристите.

Стюард разкри как да разпознаете тайните сигнали за проблем на самолета ВИДЕО

Но повечето страни се надяват да отворят отново своите ски курорти за сезон 2021/2022 г. - макар и с ограничения, посочва The Independent.

Кои ски курорти са отворени в момента?

През миналата седмица първите туристи посрещнаха Флайн във Франция, Червиния в Италия и Банско в България. Френските Вал Торенс, Шавони, Лес дьо Алпс и Вал д'Изер ще бъдат отворени през следващата седмица.

Зимният сезон в Австрия е възпрепятстван от новините за двуседмичен локдаун в цялата страна от 22 ноември -  същите две седмици, в които няколко от ски курортите трябваше да отворят.

Свързаните с COVID-19 ограничения варират от курорт на курорт, така че си струва да проверите официалните им уебсайтове. В Червиния, например, имате нужда от NHS Covid Pass (или местния италиански зелен сертификат), за да се храните на закрито и да участвате в спортове на закрито, но не и за настаняване. Можете да предоставите и отрицателен антигенен тест, направен преди 48 часа.

7 неща, които да не правите в Египет, за да не се озовете в затвора

Във Франция понастоящем се изисква здравна карта за влизане в кафенета, барове, ресторанти, центрове за отдих, кина и театри - хората на възраст на 12 и повече години трябва да изтеглят специално приложение, чрез което да посочат своя ваксинационен статус или доказателство за отрицателен тест, направен в рамките на предходните 72 часа.

В Банско трябва да представите отрицателен резултат от PCR тест (за лица над 12 години), направен в рамките на предходните три дни, както и доказателство за пълна ваксинация. Децата под 12 години са освободени и от двете.

Много от основните курорти в Италия и Швейцария трябва отворят врати в края на ноември, но не е ясно дали това ще се случи и ще има ли ограничения в достъпа.

В кои държави има ограничения, които могат да засегнат ски ваканциите?

Австрия - една от страните, най-силно засегнати от есенния скок на случаите на COVID-19, въведе общонационален локдаун от 22 ноември, който първоначално ще бъде в сила 10 дни, с възможност за удължаване с още 10 - до 12 декември. Пътуването до Австрия с туристически цели ще бъде възможно отново само след тази дата.

Дори и преди това в Австрия важаха така наречените „2G“ правила (в сила и в Германия) - което означава, че ваксинираните и неваксинираните се сблъскват с различни правила и ограничения.

Например, напълно ваксинираните над 12 години трябва да покажат доказателство за ваксинация или минала инфекция, за да останат в хотел, да използват ски лифтове, да посещават музеи и магазини и да ходят на ресторанти.

Германия също отбелязва пик на случаите, като канцлерът Ангела Меркел определи четвъртата вълна в страната като „драматична“. Там също важи 2G правилото, като се очаква в курортите да се изискват доказателство за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест.

Истински лего град в Украйна: Цветният квартал привлича вниманието с необичайната си архитектура

Въпреки че България е една от най-слабо ваксинираните и най-силно засегнатите страни в Европа от COVID-19 – смъртните случаи през септември са с 50 процента над нормалното средно ниво, в страната ограниченията не са толкова сериозни, коментира The Independent. От туристите се изисква да имат ваксина, доказателство за преболедуван коронавирус или отрицателен тест.

Каква е ситуацията в страните, в които не се наблюдава скок на случаите?

Повечето ски курорти в Швейцария или вече са отворени, или отварят врати през следващите няколко седмици.

„Швейцария е единствената алпийска страна, която през последния зимен сезон доказа, че е възможно да имате приятна и безопасна зимна почивка, въпреки COVID-19“, казва експертът Алекс Херман пред The ​​Independent.

Във Франция основните ски курорти все още планират да отворят за ски сезона с някои ограничения. Доказателство за ваксинация или скорошен отрицателен резултат от тест за коронавирус се изисква за влизане в заведения на закрито, но не и за ски лифтовете.

Френският премиер Жан Кастекс обяви на 9 ноември, че ски курортите ще останат отворени тази зима. Единственото ограничение, което може да бъде въведено, е да се изисква „здравна карта“ за каране на ски, ако националната заболеваемост надвишава 200 на 100 000 жители.

Задължително обаче проверете индивидуалните изисквания на уебсайтовете на ски курортите малко преди да пътувате.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай