От това място в Родопите се вижда Бяло море

От това място в Родопите се вижда Бяло море

Върхът е известен с телевизионната кула, която е висока 156 метра

Един връх в планината Родопа носи името на героиня от едноименна приказка. Наричат го Снежанка заради бляскавата ледена премяна, с която е покрит през по-голямата част от година – зимата тук продължава от ноември до май месец.

Върхът е разположен на 15 км от град Смолян и е висок 1926 м, като това му отрежда първенство сред върховете в района на зимния ни курорт Пампорово. 

На море, на планина, през цялата година: Това е страхотен начин да опознаеш България ВИДЕО

Върхът е известен с телевизионната кула, която е висока 156 метра.  Нейното изграждане е стартирало през 1973 година. Общо 5 години е отнело, за да се построи и пусне в експлоатация. Проектирана е така, че в горната си част има два етажа.

На единия е техниката, с помощта на която се пренася телевизионен сигнал, а на другия има кафе с тераса, предоставящи панорамна гледка към балканите в околността. Надморската височина, на която може да пиете топла напитка е 2019 метра. Интересно за отбелязване е, че се твърди, че в момент на хубаво време от там в южна посока може да се зърне дори и Егейско море. 

Върхът разкрива пленителни панорамни гледки към Рила, Пирин и Стара планина.

Това е най-голямата река, извираща от планината на Орфей

До връх Снежанка и кулата може да се стигне пеша по туристическа пътека или с един от лифтовете на комплекс Пампорово. Достъпът с автомобил е възможен само през топлите месеци, когато няма сняг. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Ральо

Ральо 29.11.2023 16:40

Гледката от кулата е в топ 3 на България. Мусала и Ботев нямат такава гледка. Зимата освен Бяло море се вижда и остров Тасос, Боздаг, Гюмюрджински снежник, както и българските Рила Пирин, Стара планина...

Колю Шмайзера

Колю Шмайзера 30.11.2023 7:32

Няма ли терористи, които да думнат тая измишльотина?