logo

Приключение, запазено само за най-смелите

Приключение, запазено само за най-смелите

Чудо на природата, което едва наскоро беше разкрито пред света

Какво ще кажете за пътуване до Исландия за малко по-смелите? Това е място с чиста природа, създадено от толкова силно действие на водата, което всява страхопочитание и предпазливост, и едва наскоро беше разкрито пред останалия свят.

Ще го намерите в източната част на Исландия в долината Jokuldalur, наречена Studlagil Canyon.

Тя е получила формата си след невероятно силното действие на река Йокла дълга 150 км. Доскоро тук живеели само няколко местни фермери, а чуждестранните посетители не знаеха за това. Поради силата и нивото на водата на реката дълго време никой не е посещавал този район, защото се е смятал за твърде опасен.

Едва след като през 2009 г. е построена близката водноелектрическа централа, ситуацията се променя: нивото на водата в реката спада и нейната сила вече не представлява заплаха за хората. Някога могъщата река, която течала през каньона, носейки тонове пясък и кал, сега е спокойна, тюркоазена красота, която се движи бавно.

Диви и красиви: Страхотни места в Албания, скрити от туристите

Скоро каньонът започва да привлича все повече посетители с множеството си скални образувания. Ако някога сте мечтали да посетите Драконовия кръст в Северна Ирландия, можете да направите същото тук - каньонът Studlagil е един от най-емблематичните в цяла Исландия.

Водопадът Студлафос се откроява със своята красота, която също не бива да пропускате да видите, ако пътувате до тази страна. Имате нужда от туристически обувки за разходка, защото теренът може да бъде неудобен. Обиколката на каньона отнема от 2 до 3 часа и се препоръчва посещение по време на Аврора Бореалис.

Въпреки че само с поглед към снимките можем да предположим, че каньонът е наводнен от посетители, за щастие на природата – не е. Благодарение на труднодостъпната му позиция.


Достъпът до него не е лесен, а пътят е слабо маркиран и маркиран. Освен това се намира извън стандартните туристически маршрути, така че мнозина просто го пропускат поради липса на време.

На 65 км от София: Сребърно язмо лекува мистериозни болести

Исландците препоръчват да посетите това място през пролетта или края на лятото, когато дъждовете правят реката да изглежда по-мощна. Само смело и внимателно!

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай