logo

Родните хотелиери потриват доволно ръце, чакат големия удар тази зима

Родните хотелиери потриват доволно ръце, чакат големия удар тази зима

В един от хотелите в Пампорово заетостта за Коледа е 25%, а за Нова година - свободни места вече няма

Хотелиерите в ски курортите у нас вече се подготвят за предстоящия зимен туристически сезон. В един от спа комплексите в Банско картината за предстоящите празници е вече ясна – очаква се пълна заетост.

„Анализът показва, че за Коледа и за Нова година базата ще бъде изцяло запълнена. За ски сезона, на базата на анализа, очакваме много силен и добър сезон“, коментира Димитър Колев, управител на СПА комплекс, пред bTV. 

"Дейли Мейл": Банско и Боровец са номер едно тази зима

В един от хотелите в Пампорово заетостта за Коледа е 25%, а за Нова година - свободни места вече няма.

„Имаме увеличение на резервациите. Все пак сезона преди 2 години се отрази на всички хотелиери. Надяваме се и в останалата част извън празниците да имаме наистина добра изпълняемост“, посочи управителят Екатерина Дафовска.

Най-предпочитани за празниците са краткосрочните ваканции. А повишението на цените на услугите в сектора е между 10 и 25%.

„Най-предпочитан е пакет с 3 до 5 нощувки със закуска и вечеря. За 4-членно семейство на вечер е 230 лева за апартамент. Тази година решихме да направим само 10% повишение, въпреки че наистина цените и разходите на всички нива се покачват страшно много, но не можем да си позволим толкова рязко да вдигнем цените. Така че ще компенсираме с по-големи загуби“, добави Дафовска.

Засилва се интересът и от български, и от чуждестранни туристи.

„Имаме много голям интерес от Великобритания, където миналата година нямаше чартърен полет. Израел е една дестинация, която генерира изключително много туристи. По същия начин Турция. Като цяло очаквам около 1 милион и 200 хиляди в зимния период да бъдат чужденците, които ще бъдат в страната“, обясни Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма.

Ски лифта в Банско също е готов да посрещне първите туристи. До 10 декември се продават карти на цени от миналата година. След това се очаква повишение. За миналия сезон то е било 11%.

Зимните ни курорти се стягат усилено за сезона, в Банско умуват кой е виновен за... ВИДЕО

В момента карта за целия сезон струва 1500 лева, а след 10 декември се очаква увеличение на дневната карта.  След пандемията експерти очакват туристическия бранш да се възстанови напълно през 2024 година.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай