logo

Топ 5 грешки при планиране на зимна почивка

Топ 5 грешки при планиране на зимна почивка

Зимната почивка е дългоочаквано презареждане на батериите, бягство от сивия делник и мрачния скован от ледове град, споделена емоция и време, прекарано с любимите хора, особено ако съвпада със светлите празници. Правилното планиране на зимната почивка е от ключово значение за това дали дългоочакваната ваканция ще бъде приключение за вас, или ще се превърне в изпитание, загуба на време и пари.

Кои са най-честите грешки, които се допускат при планиране на зимната почивка?

1. Късно планиране
Ако желаете да имате богат избор от дестинации, оферти, хотели, стаи, и то на изгодни цени, планирайте зимната ваканция месеци по-рано. В последните седмици обикновено остават свободни места в хотели, които или са скъпи, или не предлагат търсеното от вас качество и услуги. Късното планиране изисква да направите компромис с желанията си, а и е доста по-скъпо. Ранните записвания и оферти са с примамливи намаления, което прави ранното планиране разумно решение.

2. Не сключвате застраховка за отмяна на пътуване
Непредвидените обстоятелства, събития и ситуации, които ни принуждават да променим плановете си, могат да костват не само зимната ни ваканция, но и средствата, платени за нея. Когато избирате дестинация, туристическа агенция, хотел, винаги проверявайте предварително колко дни преди резервацията може да промените датите или да получите парите си обратно. Предлагат се и застраховки за отмяна на пътуване, които са изгодни и ще ви спестят значителни средства, ако се наложи да се откажете от почивка до екзотична страна, която сте платили предварително и която струва скъпо.

3. Не проучвате мястото, на което отивате
Вероятно изненадата е важна за вас или нямате време да проучите мястото, което сте избрали за зимната си почивка, но прегледът на коментари от потребители, ревюта, възможности за забавления, храна и климат е от съществено значение, за да не останете разочаровани от почивката си. Когато планирате и избирате хотел, погледнете мненията, споделени за него. От тях ще научите много повече, отколкото от сайта или от персонала. Малко време, отделено на коментари, споделени от потребителите, ще ви помогне да разберете какви са условията за семейства с малки деца, има ли неудобни стълби между етажите, налични ли са дърва за камината и въглища за барбекюто и куп подобни на пръв поглед дреболии, които обаче може да провалят почивката ви, ако отивате в планината, далеч от населено място, и се окажете с камина без дърва и никаква опция за отопление и готвене или поръчване на храна.

4. Не проверявате документите и маршрута си при далечно пътуване
Ако ще пътувате извън границите на страната, важно е да проверите какви са всички необходими ви документи, да се уверите, че не се нуждаят от подновяване, да се поинтересувате какви ваксини ще са ви необходими. В случай, че страната, в която отивате, има различен от нашия климат, важно е да проверите какви температури да очаквате по време на престоя си. Това ще ви помогне да приготвите дрехи и аксесоари, подходящи за климата. Проучете религиозните обичаи, допустимите норми на поведение, тъй като има страни, в които туристите не се допускат до обекти с къси панталони или носенето на разголени дрехи на улицата се счита за недопустимо. Не пропускайте да проверите и маршрута си, за да набележите места и забележителности, които задължително искате да посетите.

5. Отказвате се от мечтата си
Ако мечтаете за зимна ваканция на горещ екзотичен остров, но цената ѝ е непосилна за бюджета ви, не се отказвайте от желанията си и не я заменяйте за друга дестинация. Ваканцията в планината в снега няма да ви направи щастливи, ако ума ви е някъде сред бели пясъци и океан. Може да изтеглите потребителски кредит онлайн до 10 000 лв. от банкова финансова институция, който да задоволи нуждата ви от средства за бленуваната дестинация.