logo

Балхаш - най-странното езеро на Земята

Балхаш - най-странното езеро на Земята

Западната част на езерото е сладководна, а източната – солена

Представете си воден басейн, в който половината вода е сладка, а другата половина – солена. Мислите, че е невъзможно? Такова място има и то е съвсем реално.

Езерото Балхаш е единственото в света с толкова разнородни химически характеристики. Степента на минерализация в двете му части също е различна. Тази особеност е най-голямата загадка на Балхаш. Но далеч не е единствената.

Балхаш се намира в югоизточната част на Казахстан. Най-големият град, разположен на брега на езерото, също се нарича Балхаш.

Неразгаданите тайни на Балхаш

Мистериозното езеро Соболхо, където изчезват хора и животни

Езерото е огромно. То е второто по големина непресъхващо солено езеро в света след Каспийско море и 14-тото най-голямо езеро в света.

Западната част на езерото е сладководна, а източната – солена. На източния бряг езерото често е наричано море. Това е така още от древни времена. Хронологино езерото е наричано по следния начин:

Си-Хай, западно море – така е наричано от китайците, които са негови откриватели;

Ак-Денгиз, бялото море – така са го наричали монголите след китайците;

Тенгиз, море – на казахски, както по-късно се е казвало езерото.

Формата на водоема наподобява полумесец или бумеранг, който сер стеснява в средата. Средата е проток, широк около 3 км. Той свързва отделните части на езерото. Сладката и солената половина никога не се смесват. Учените все още не могат да обяснят този феномен.

Балхаш се простира в степите на 600 км. Пет големи реки се вливат в него и нито една не извира от него. Езерото няма изход, водата просто се изпарява. Това е друга загадка на Балхаш.

Земите около езерото са предимно солени блата. Забележителното е, че при такава соленост на почвата растителността не е изчезнала. Огромното количество сол, което влиза в езерото с неговите притоци, може да я убие за максимум 30 години. Но резервоарът съществува от хиляди години.

Явно Балхаш сам се отървава от солите с помощта на биологични филтри – бактерии, водорасли и т.н. Тази феноменална екосистема е още едно уникално нещо за езерото.

Друга загадка е свързана с мястото Бектау-ата на брега, където върху камъните са открити отпечатъци на гигантски хора. Размерът на стъпалото е около 2 метра. Това означава, че хората, оставили отпечатъците, трябва да са високи около 18 метра. Открити са повече от дузина следи, които отиват до самия бряг на езерото.

Професионални геолози смята, че това е ерозия на камъните под въздействието на водата и въздуха. Но тези вдлъбнатини са твърде сходни и изглеждат като отпечатъци.

Легенда

Какво е езеро без легенда, а какво е легенда без нещастна любов? Разказват, че богатия магьосник Балхаш обявил, че иска да ожени красивата си дъщеря Или за най-силния, най-богатия и най-красивия мъж. Дошли много ухажори: синове на монголския хан, синът на китайския император, търговци от Бухара. Всички носели богати дарове. Момичето предпочело бедния овчар Каратал.

Въпреки че овчарят спечелил всички състезания, той нямал никакъв шанс. Но Или не можела да пренебрегне сърцеро си и през нощта избягала през от дома си със своя възлюбен. Но баща ѝ, който бил магьосник, направил заклинание и превърнал двойката в две реки.

Реките се втурнали една към друга от планината с надеждата да се срещнат. Но Балхаш се превърнал в езеро и застанал между тях. Така реките се вливат в езерото без да се срещат.

Балхаш – казахстанското Средиземноморие?

Жителите на Казахстан са добре запознато с възможностите за отдих на езерото. Този уникален безотточен воден басейн напомня на морето с размера си и цвета на водата. Езерото е плитко и подходящо за плуване. Наоколо има хотели и почивни бази, намиращи се близо до плажовете.

Наоколо има достатъчно места за „див“ отдих. Когато пътувате сами, трябва да сте подготвени за факта, че предишните туристи не са почистили боклука на паркинга. Но тишината е гарантирана. А красивата топла вода и слънцето са за всички.

През август има шанс да видите метеорния поток Персеиди. Този метеорен дъжд вече е много грандиозен. А летящите звезди в необятността на безкрайното езеро са фантастични! Местните идват специално за да се насладят на този спектакъл.

Изключително континенталният климат на региона осигурява постоянно горещо лято. Страхотно време, топла вода, хубава сянка и полупустиня наоколо. Липсва добра инфраструктура.

Сероводородната кал на Балхаш, могата на минерали, е призната за лечебна. В едноименния санаториум се провежда калолечение.

Най-малкото море в света, за което не сте и чували

А околностите на езерото са пълни с култови археологически обекти, древни надгробни могили и необичайни пещери.

Счита се, че езерото има сравнително бедна фауна. Във водата живеят около 20 вида риба, някои от които са от най-стари времена. Наоколо има 120 вида птици. Балхаш се смята за родината на изчезналия турански (каспийски) тигър. Тези хищници някога са били открити в тръстиките около езерото.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай