logo

Единственото място в света, където всичко е мъртво

Единственото място в света, където всичко е мъртво

Изглежда красиво като приказка и е невъзможно за живот

Въпреки че изглежда интригуващо и като пейзаж от друга планета, целият район е опасен.

Животът съществува и в някои от най-екстремните среди на Земята, от сухи пустини и ледени почви до токсични отвори в дъното на океана. Но учени са намерили място, където животът никога не може да оцелее, показват нови изследвания.

В езерата Далол в Етиопия няма живот, дори на ниво микроорганизми. Далол е една от най-екстремните среди на Земята, невероятно гореща, солена и кисела.

4-те най-важни правила за щастлив живот на скандинавците

Цялата местност е изпълнена с малки езерца и извори с изключително кисела и солена вода, която заедно с околната почва създава красива цветова палитра - зелено, жълто, оранжево, кафяво.

Въпреки че изглеждат интригуващи и като пейзаж от друга планета, цялата област и въздухът са токсични заради вулкана, който се намира под екзотипичния релеф.

Езерото над вулканичния кратер и земята са пълни с отровни газове и вода в отговор на екстремното хидротермално действие.

Дори през зимата дневната температура на това място може да достигне над 45 градуса по Целзий. Някои от естествените басейни с хиперацид и физиологичен разтвор имат отрицателно pH.

Поради екстремните условия районът винаги е очаровал учените, а една от експедициите през 2016 г. имаше за цел да види дали там може да се развие живот.

По този повод беше установено, че във водата има микроорганизми с размер на един нанометър, но ново проучване, базирано на редица тестове, отрече това.

„Ние отхвърляме твърденията за живот в по-екстремните източници на Дадол.

Градът със 100-те квартала – най-нефренското място в цяла Франция

Установихме, че няма живот в тези солени, горещи и хипер киселинни басейни. Въпреки факта, че микробната дисперсия на това място е интензивна, поради посещението на хора и вятъра, там няма живот“, се казва в проучване, публикувано в Nature Ecology and Evolution.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай