logo

Излъскан, изрисуван и готов за чужденци - грамадният СПА комплекс в Пхенян

Излъскан, изрисуван и готов за чужденци - грамадният СПА комплекс в Пхенян

Здравният център представлява една разточителна сграда на ул. „Холима“ в парка край река Потонг

Една от най-масивните и разпознаваеми сгради в севернокорейската столица Пхенян е тази на здравния и спортен център Чангуан. Тя е построена през 1981 година в тогавашния модерен социалистически стил. Намира се на брега на река Потонг.

Здравният център представлява една разточителна сграда на ул. „Холима“ в парка край река Потонг. Тя е впечатляваща както отвън, така и отвътре. Разположена е на близо 40 000 кв. м и има капацитет за 16 000 души.

Наех хотелска стая във Виетнам за 60 лева с басейн и закуска. Ето какво получавате тук за тези пари

Комплексът е отворен за ползване както от местни жители, така и от чужденци. Денят за чужденците е събота.

Тук посетителите могат да се възползват от горещите вани, корейски масаж, плувен басейн, индивидуални бани, фризьорски салон и други екстри, чиято цел е да подобри здравето и културното възвисяване на севернокорейската работническа класа.

Комплексът разполага с няколко басейна, най-впечатляващият от които е най-големият – с олимпийски размери и 2000 места за зрители. Тук често се провеждат състезания по плуване.

Зоната с баните е с височина 4 етажа, а тази с басейните – 2 етажа.

(Снимка: tongiltours.com)

Любопитно място е фризьорският салон, където можете да се отбиете за прическа. Но клиентите имат право да избират само от няколко варианта за прически, които са разрешени от комунистическите власти. Ако сте чужденец, може и да ви направят отстъпка и да ви оформят по ваше желание или по снимка, която вие сте си донесли.

Мястото е чисто и модерно и в него работят предимно млади и внимателни жени.

Според медиите в Северна Корея, над 5000 души ползват комплекса всеки ден. За година посетителите са около 1,8 млн.

Очевиден е стремежът комплексът да бъде наистина модерен и привлекателен. Вътре има интересен футуристичен асансьор, а някои от стените са изрисувани, разбира се в духа на комунистическата пропаганда. Басейните са украсени с изящни мозайки.

Фотограф засне уникални кадри от истинския живот в Северна Корея ВИДЕО

Опашката за влизане може да бъде много дълга. Въпреки че всеки квартал си има собствен комплекс, хора от цялата страна напират да дойдат в Чангуан, защото той разполага с най-доброто оборудване.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай