logo

Фотограф засне уникални кадри от истинския живот в Северна Корея ВИДЕО

Фотограф засне уникални кадри от истинския живот в Северна Корея ВИДЕО

Първото нещо, което всеки чужденец трябва да посети, е Големият паметник на хълма Мансу

Фотографът Карл де Кейзер е един от малцината, получили безпрецедентен достъп до различни места в Корейската народно-демократична република.

Пред Би Би Си той разказва как е успял да заснеме уникални кадри, разкриващи истинския живот в страната, известна със своята затвореност, цензура и тоталитарно управление.

Отвориха туристически маршрут по едно от най-опасните места на света – между двете Кореи

„Пхенян е градът-модел за Северна Корея. Трябва да ви поканят да живеете и работите тук. Само примерни граждани могат да дойдат тук. Аз бях първият, посетил всички официално разрешени за посещение места за чужденци. Лошото беше, че трябваше да покажа всичко на властите и те трябваше да го одобрят. Съгласих се, защото нямаше да ми разрешат нищо. Бях там 60 дни, което е много за един чужденец“, обяснява той.

Той посетил няколкото хотела, които са запазени за чужденци. Човек не може да излезе от хотела, когато си поиска. Отвън пазят войници.

Първото нещо, което всеки чужденец трябва да посети, е Големият паметник на хълма Мансу. Той трябва да отиде там, да си купи цветя и да отиде до статуите на двамата водачи, пред които да се поклони и да остави цветя.

Фотографът посетил и новия Комплекс за наука и технологии, където били пълно с деца с червени връзки. Той разкрива още, че ако един чужденец остане достатъчно дълго в страната, започват да го изпращат в училищата, където децата изнасят различни представления за него – балет, пеене и т.н. Обикновено това се прави за групи туристи, но в случая Кейзер бил сам.

Той успял да заснеме и един уникален кадър докато пътувал с микробус. Тя показва как изглежда в действителност събирането на реколтата в страната. Шофьорът не бил ходил по тези неща и трябвало да питат за посоката през цялото време.

„Затова съм убеден, че съм видял места, села и пейзажи, които никой друг не е виждал досега. Просто защото шофьорът винаги завиваше на грешното място всеки път“, разказва фотографът.

Цхалтубо - най-бляскавият курорт на СССР, който в момента е обитаван от бездомници

Той направил снимки и в балнеокомплекса Чануан с неговия забележителен басейн в съветски стил с интересна украса. Разбира се, рисунките по стените са на пропагандна тематика.

Кейзер посетил и град Синъйчжу, който се намира на границата с Китай. Той се надява снимките му да бъдат разглеждани като документален материал. „Това е реалността, това се случва ред камерата ми“, уверява той.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

hstam

hstam 24.04.2020 11:03

щастливи хора в прекрасна страна с нормални ръководители блян за цялото човечество

митак

митак 24.04.2020 11:37

Не'ам думи

Антикомунист

Антикомунист 24.04.2020 19:41

За това ядът мишки и жаби и бягат за Южна Корея хо хо хо

Антикомунист

Антикомунист 24.04.2020 19:44

За това ядът мишки и жаби и бягат за Южна Корея хо хо хо

някой

някой 24.04.2020 21:01

Ходил съм два пъти в Северна Корея ! Включително съм ходил в музея за Ким Ир Сен в паланината ! Също така и в демилитизираната зона с Южна Корея ! Недейте да пишете глупости не е чак толкова стегнато . Било забранено снимането и така нататък ... .

комбайнер

комбайнер 25.04.2020 16:47

Майкоооо, тея са 10 пъти пред нас.

до ЧЕРВЕНИТЕ ЧУТУРИ

до ЧЕРВЕНИТЕ ЧУТУРИ 25.04.2020 16:52

Като е толкава хубаво , защо бе ЧЕРВЕНИ ЧУТУРИ не изпращате хайванчетата си да учат и да работят ТАМ , защо не си купувате имоти ТАМ, защо хайванчетата ви не искат и да чуят за ТАМ , а същото важи и за великата ви Русия /ХА-ХА-ХА/ . Защо ли - защото сте ЧУТУРИ .

щастливец

щастливец 26.04.2020 4:26

Вече отливат третата статуя. Чеше се отзад, за да е завършена композицията. Междувременно посетителите трябва да поръчат още един букет.