logo

Хайде към Варна за... лечение с кал

Хайде към Варна за... лечение с кал

Почти всички туристи ходят във Варна заради морето. Морската ни столица е най-натоварена през летния сезон заради плажовете и близките курорти. Има една група от хора, обаче, които посещават красивия град и през останалото време от годината с малко по-различни намерения от събирането на тен.

Крайната цел на тяхното пътуване не е морето, а Варненското езеро. То се намира западно от града и е свързано чрез канали с Белославското езеро и Варненския залив. Дългото 15 км езеро крие в себе си една много специална тайна – лечебната кал.

Това е единственото езеро в България с лечебна кал, което има стабилен режим, т.е. има незначителни отклонения в съдържанието на химичните съставки

За такава терапия сигурно не сте чували – има я само в Азербайджан и лекува над 70 болежки (ВИДЕО)

Варненската лечебна кал е лиманна. Тя е със сиво-черен цвят и фина структура, кремообразна, с голяма лепливост и пластичност, с миризма на сероводород и алкална реакция. Специфичното ѝ действие се изразява в активизиране на ензими и биостимулатори. Под действие на калните процедури настъпват значителни промени в метаболизма - повишава се тъканното дишане, стимулират се белтъчната, мастната и въглехидратната обмяна.

Лечебната кал, приложена под формата на апликация или във вана, има механично въздействие върху организма, респективно върху кръвоносните и лимфните съдове на кожата, на гръдния кош, корема и крайниците. В кожата се увеличават хистаминът и хистаминоподобните вещества и се повишава проницаемостта на кожата.

Доказано е наличието на естрогени във варненската лечебната кал. Това води до увеличение на овулацията и сперматогенезата. Лечебната кал има силно изразено противовъзпалително действие, настъпва усилено кръвоснабдяване на тъканите, изразено трофично действие.

Доволните клиенти си казаха думата – топ 5 на най-добрите СПА курорти в света за тази година

В ставите се повишава нивото на мукополизахаридите, както и на сярата. Успокоява болката. Лечебната кал практически се използва след съответна преработка - пресяване и затопляне.

Процедури с тази почти чудодейна кал могат д се правят в балнеохотели във Варна, Албена и Златни пясъци. За какъвто и здравословен проблем да отиде човек там, хубаво е след завършване на един курс процедури да го повтори отново след няколко месеца.

Внимание! Пациенти с всички заболявания в остър и подостър стадий, злокачествени анемии и новообразувания, бременност, заболявания на сърдечно-съдовата система в декомпенсация, напреднал стадий на атеросклероза, ревматоиден артрит, туберкулоза на белите дробове, болести на щитовидната жлеза, нефрит, варици на долните крайници, епилепсия НЕ са подходящи за калолечение.

 

Коментирай