logo

На един хвърлей от Пловдив - лечебните води, излекували ревматизма на Цар Борис III

На един хвърлей от Пловдив - лечебните води, излекували ревматизма на Цар Борис III

В Баня можете да отидете и на кални бани, които са под открито небе, или да си намажете с кал само определени места от тялото

България е истински природен рай, защото тук всеки един може да усети лечебната сила на всички познати в света видове минерална вода. Още от дълбока древност лечебната и духовна сила на водата е добре известна по нашите земи – този факт го потвърждават и хората, докоснали се до минералната вода.

В град Баня, Карловско, водата е с изключително лечебна сила. 

Баня е град в Южна България. Той се намира в Община Карлово, Област Пловдив, в плодородната Карловска котловина, само на 10 км от град Карлово (с железопътния транспорт), на 45 км от Пловдив и на 146 км от София по задбалканския път.

Най-старите СПА курорти в Европа ще ви заслепят с блясък и история

През периода на Възраждането в Баня се развиват производството на розово, лавандулово и ментово масло, както и винопроизводството. След Освобождението в града пристигат двама предприемачи -  братята Багарови, които построяват 3 фабрики за дестилация на розово масло и вили за почиващи край лековитите минерални извори, пише glasnews.bg.

През 1927 г. във вилата на фабриканта И. Багаров отсяда за лечение на ревматизма си Цар Борис III. Близки до него споделят, че е останал много доволен от своето лечение в Баня и той решава да построи тук царски дворец. Той е разположена сред двор с богата растителност и е завършен през 1929 г.

Вместо град Баня доста често можете да чуете туристите да употребяват Карловски минерални бани – това е така заради наличието на бликаща минералната вода, превърнала града в национален курорт.

Минералната вода в привлекателния балнеоложки център е слабо минерализирана, сулфатно, хидрокарбонатно-натриева, флуорна, силициева с високи алкални реакции. Една от основните съставките във водата е сярата. Лечението се извършва с киснене. Водата не е подходяща за пиене. За наличие на сяра се разбира и от специфичния мирис на водата. Между другото - ако се къпете със сребро то ще почернее, но после лесно се почиства със сода бикарбонат. Ако имате рани по кожата от скорошно охлузване - те заздравяват изключително бързо.

Водата в Баня действа благоприятно при лечение на: възпалителни и дегенеративни ставни заболявания (ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, артрити и артрози, следфрактурни състояния); заболявания на централната и периферната нервна система (радикулити, неврити, плексити, дископатии, дискови хернии); функционални заболявания на нервната система: неврози; кожни заболявания: псориазис и псориатични артрити; хипертонии.

Съвсем логично е в туристическото градче да има градска баня. Едната възможност за туристите е баня „Банчето”, където водата е приятно топла и много лечебна. „Банчето“ е закрито и разполага с 2 помещения – едно за жени и едно за мъже. Във всяко от тях има съблекалня със гардеробчета, баня с душове и плитък, но голям басейн.  „Банчето“ е построено върху самия минерален извор и извира директно в двата басейна (в мъжкото и женското отделения). Хората, правили много процедури в Баня, смятат това „Банчето“ за “натурално джакузи”. Водата успокоява нервите и помага за заболявания на костната система.

За всяка болка – извор! Коя минерална вода в България какво лекува

Другият вариант е да посетите Централната баня, където водата е по-вряла в сравнение с тази в “Банчето”. Врялата вода натоварва повече сърцето и кръвоносните съдове и затова тази баня се използва по-скоро като хигиенна баня отколкото за лечение. В централната баня също има 2 отделения – за мъже и за жени – със съблекални, душове и басейн с топла вода. В централната баня е запазено и възстановено помещението, в което се е къпал цар Борис ІІІ – “Царската баня” - и срещу скромна сума може да се почувствате като царе.

В Баня можете да отидете и на кални бани, които са под открито небе. В калните бани има 2 басейна с лечебна кал – единият е с по-хладка кал – 37°, а другият е с по-топла – 39°. В зависимост от това какво е здравословното Ви състояние влизате в басейна с по-топла или с по-хладка кал. Възможно е да не влизате в басейна, а да си намажете с кал само определени места от тялото.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

PaulaFox

PaulaFox 23.05.2022 21:25

❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ https://ja.cat/id398062