logo

Най-изумителните минерални бани по света и колко пари е входът за тях

Най-изумителните минерални бани по света и колко пари е входът за тях

Съществуват най-различни варианти да се насладите на лечебната сила на минералната вода

След дългото разглеждане на атракции, обикаляне на музеи, галерии и старинни улици умните пътешественици често решават да се отпуснат в някое СПА, за да релаксират. Минералните бани са идеални за възстановяване на тялото и презареждане за нови приключения.

Съществуват най-различни варианти да се насладите на лечебната сила на минералната вода. Вместо да се скриете в някое обикновено хотелско СПА, обаче, препоръчваме да изберете някоя от прочутите минерални бани, които сами по себе си са превърнали в атракция.

За целта ви показваме списък с шестте най-страхотни минерални бани по света, които ще ви заинтригуват дори да не сте фенове на този вид отдих.

6. Серни бани Орбелиани, Тбилиси, Грузия

На външен вид сградата изглежда като джамия със своята фасада и минарета. На една от стените може да се види плоча с надпис „Тук през 1829 г. се е къпал А.С. Пушкин“.

Цхалтубо - най-бляскавият курорт на СССР, който в момента е обитаван от бездомници

Централно място в банята заема басейн с гореща изворна вода. Сероводородът, разтворен във водата, нормализира кръвното налягане, подобрява работата на белите дробове и има благоприятен ефект върху кожата.

5. Сауна Рауханиеми, Тампере, Финландия

Местните жители наричат Рауханиеми „сауна за моржове“. Тя се намира на брега на езерото Нясиярви, което е едно от най-големите в страната. Езерото е обградено от иглолистни гори. Първата сауна е построена през 1906 г.

През зимата любителните на плуването в ледени води могат да отидат до дупка в леда п отоплеяема пътека. Температурата на водата в езерото по това време е не повече от 4 градуса.

Любителите на екстремни усещания повтарят процедурата по няколко пъти. Те се потапят в широката ледена дупка, след което влизат в някоя от сауните. В големите саумни могат да се съберат до 70 души.

През лятото къпещите се използват двуметрова кула за скачане. Цялото това удоволствие струва само 5 евро.

4. Баня Гелерт, Будапеща, Унгария

Обществената баня Гелерт е построена през 1918 г. Тя е една от 13-те бани в града, отличаваща се с великолепен дизайн и изтънченост. Мраморни колони, мозайки, фонтани и брпнзови скулптури създават усещането за истински разкош.

Акцент в 4-етажната баня са раздвижените стъклени тавани над басейна, красивото озеленяване, водопадите. Луксозните стаи вътре са се използвали през 30-те години за провеждане на балове.

Банята използва горещите минерални води, идващи от планината Гелерт. Има различни видове басейни – охлаждащи, горещи, с хидромасаж, открити. През 1927 г. тук бил отворен басейн с вълни, а след това се появили и перлените бани. Благодарение на разнообразието си от микроелементи водата има лечебни свойства. Цената за посещение е 13-15 евро.

3. Обществените бани сенто, Япония

Много бани са изградени в Япония покрай горещите минерални извори. За японците банята е традиция, свързана не само с измиване на тялото, но и с прочистване на душата. Няма парни стаи, а носенето на дрехи е строго забранено.

Въпреки че повечето сенто изглеждат доста обикновено, това не може да се каже за съблекалните, които са украсени с цветни плочки, барелефи и корнизи с орнаменти. В зоната за къпане има вани с лечебни билки или минерална вода.

В японските сенто температурата не е много висока, има комфорен микроклимат. В миналото те са били място за срещи с приятели, задушевни разговори и философски беседи. Входът струва около 5 евро.

2. Хамам на Гедикпаша, Истанбул, Турция

Това е един от най-старите хамами в турския мегаполис. Построен е по времето на султан Мехмед II през 1475 г. Сградата е останала почти непроменена оттогава, запазила е своята мраморна украса, атмосфера и традиция.

В центъра на главната зала се намира огромна маса с горещ мрамор, на която на посетителите правят легендарния турски масаж с пяна и пилинг. Това е любимо място на хората от Истанбул, които ценят градските традиции. В банята има мъжки и женски отделения. Входът е 50 турски лири.

1. Dragon Hill Spa, Сеул, Южна Корея

Огромният СПА комплекс се простира на 7 етажа с ресторанти, кафенета, кина, фитнес клубове, парни стаи, бсейни. Хората, идващи тук, имат какво да правят цял ден.

Основната зала е оформена в китайски стил с много скулптури в интериора. Характерни за този СПА комплекс са 7-те уникални сухи парни стаи, всяка от които е различна от другите. Има избор между стаи, украсени с кипарис или нефрит, вани с борова дървесина и солни стаи. Любителите на контрастните процедури ще оценят ледената стая. Парната баня с жълта глина пък е полезна за кожата.

Отвориха СПА хотел, плаващ в Арктика, а вътре – тотален лукс

Най-хубавите бани са с ароматни билки и женшен, с морска вода, с кал. Има и външни басейни. Всеки басейн има табелка, указваща температурата на водата – от ледена до много гореща. Има също и стаи за медитация.

Комплексът е отворен денонощно. Много туристи идват тук, за да прекарат нощта без да плащат скъпо за хотел. Цената за посещение е абсолютно приемлива – около 8 евро.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай