logo

Най-старият японски онсен ще ви извади душата, а после ще я излекува

Най-старият японски онсен ще ви извади душата, а после ще я излекува

Това не е луксозно СПА преживяване – и точно в това е неговият чар

До река Коробе, дълбоко в Японските Алпи се намира малък, млечносин горещ извор. Наоколо има жълти кофи, които заместват душ кабините, а по близките скали има разхвърляни дрехи.

Това не е луксозно СПА преживяване – и точно в това е неговият чар.

Над 1000 години онсен – естествените минерални извори, са съществена част от живота в Япония. Те пречистват тялото и душата, пише Би Би Си.

Отворено за всички: Най-страхотните обществени бани, сауни и СПА центрове в Европа

В Страната на изгряващото слънце има над 3000 онсена. Те са богати на минерали и водата идва директно от 25-те хиляди подземни извора, които бълбукат под почвата на архипелага.

Тези бани са истинско убежище за релакс, но също и за сближаване в рамките на общността, на семейството и сред приятели. Там хората просто свалят дрехите си и влизат в горещите води заедно.

Всеки един онсен има свой собствен чар – някои са на закрито с всички удобства, а други на открито или в пещери на брега на океана.

Един от тях, обаче, е по-различен от хилядите останали.

Известен като най-отдалечения онсен в Япония, Такамагахара (буквално „високите долини на небето“), ще ви отнеме два дни, за да стигнете до него. Това си е истинско поклонническо пътуване, което предприемат само най-запалените балнеотуристи.

За да се потопят в лечебните води, намиращи се в Националния парк Чубу-Сангаки, туристите изминават преход от 40 км през гори и покрай реки, катерят стръмнини и прекарват няколко нощи в изолирани планински колиби.

Това не е начинание за аматьори, а истинска експедиция, изискваща физическа издръжливост, както и дълбоко разбиране на променливия планински климат.

Наградата за всички усилия се намира в отдалечена група извори, разположени дълбоко в скалистата долина. Макар гледките, минералите и разположение да са уникални за всеки японски онсен, всички те имат неделима връзка с природата.

 

7 мита за лечението с морска вода 

В наши дни най-голямо търсете има за „ротенбуро“ – минералните бани на открито, където се откриват прекрасни гледки към звездното небе или природата.

Намиращ се на десетки километри от цивилизацията, обграден от гъсти гори и окъпан в звуците на течаща вода, Такамагахара е „царят“ на всички „ротенбуро“.

 

Въпреки че ходенето четири дни в планината изглежда екстремно, в Япония имат традиция за поклоннически пътувания от векове назад. Планините, които обграждат Такамагахара, посещавани от поклонници в епохата Едо, били считани за символ на силата на „ками“ – духове в шинтоистката религия.

В публичните бани на Япония битува концепцията за „голата общност“, където всички влизат заедно без дрехи в един басейн. Когато всички са голи, всички са равни.

След изнурителния четиридневен преход, първият признак, че сте приближили местоназначението си е натрапчивият, но не неприятен мирис на сяра.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

日本一遠い温泉 #高天原温泉 #高天原山荘 #takamagahara#秘湯

A post shared by はせべ たつや (@taa911g) on

Такамагахара има два отделни басейна за двата пола, обградени с обикновени бамбукови покрития. Третият, обаче, е смесен и е открит за всички погледи и с чудесен изглед към природата.

Екстремно преживяване в най-старата руска обществена баня

Смесеното къпане, известно като „кониоки“, се практикува в Япония до 19-и век, но сега може да се видими само в онсените в някои отдалечени селски райони.

 

Когато се потопите в лечебните топли води на извора, неизменно ще се усетите как сте се слели с природата. Тогава ще разберете, че дългият преход в планината е неразделна част от изживяването в най-стария японски онсен.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай