Не е за вярване, че туристите ходят на края на света, за да се топнат в тази гореща вода

Не е за вярване, че туристите ходят на края на света, за да се топнат в тази гореща вода

Термалните извори са се получили от дейността на активен вулкан край бреговете на Антарктида

Хората, които се чудят дали светът ще свърши в пламъци или лед, ги очаква с отворени обятия остров Дисепшън.

Това е една от най-необичайните туристически дестинации на планетата, където могат да се видят неочаквани атракции. Една от тях са термалните извори.

Термалните извори са се получили от дейността на активен вулкан край бреговете на Антарктида. Уникалното съчетание на студено и горещо са създали този остров. Това е едно от малкото места в света, където корабите могат да минат директно над действащ вулкан.

Райският оазис Сива - езера, осолени от Мъртво море, пясъчни дюни...

Дисепшън е част от Южните Шетландски острови, намиращи се близо до Антарктическия полуостров. Неговото най-голямо преимущество е голямото и безопасно естествено пристанище.

Дисепшън е бил завладяван и изоставян от много хора. Изоставените му сгради, лодки и оборудване показват нагледно колко продуктивни са били годините, когато той е бил норвежко-чилийска китоловна база и дом на няколко научни бази, ръководени от Чили, Аржентина, Испания и Великобритания, съобщава Atlas Obscura.

Проблемът е, че да строиш и да работиш със скъпа техника върху активен вулкан, е рисковано занимание, дори и да става дума за едно от най-сигурните пристанища на континента. То е скрито в калдерата на активен вулкан, а самият остров е почти кръгъл. Това го превръща с предпочитано убежище от бури и айсберги.

Макар че няколко държави си оспорвали правото да владеят тази така желана земя, в един момент островът успява да отблъсне всички. Вулканът изригва два пъти за две години и разрушава изследователските центрове и погребва всичко под тонове пепел, включително и гробище, в което са погребани 45 китоловци, и изоставен хангар за самолети.

Днес островът се администрира от системата на Антарктическия договор и е популярна туристическа дестинация, както и научна база. Гигантските железни бойлери и контейнери на отдавна изчезналите китоловци все още стоят, а в тях са изрязани огромни дупки. Причината е, че имало опасения, че нацистите могат да ги използват за складиране на гориво.

Навсякъде се разхождат антарктически пингвини, тъй като на западната страна на острова се намира най-голямата колония на този вид в света.

Едно от най-необичайните неща, които можете да правите докато посещавате острова, е да се възползвате от естествените горещи извори. Заради геоложките си особености Дисепшън има много микроклимати, което означава, че можете да минете през пронизващите антарктически ветрове и да влезете във вулканична вана.

Тук имате възможност да се насладите на снежен марсиански пейзаж докато сте по бански.

 

За да стигнете до там, трябва да се качите на ледоразбивач. Той ще ви закара до отворе на вулканичния остров и ще пусне котва, а до брега ще ви откара надуваема моторна лодка.

 

Термалните извори са на плажа, който е покрит с черен вулканичен пясък.

Долината на тоалетните – никога не сте виждали толкова кабинки на едно място

 

Голям брой компании предлагат круизи около Антарктида. Една от спирките им е Дисепшън.

 

Островът разположен на 40 км от остров Ливингстън и българската база „Св. Климент Охридски“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки

Коментирай

futurehealth

futurehealth 11.10.2021 8:54

стволови клетки https://www.future-health.bg/