logo

Софиянци се редят на опашки пред този целебен ручей

Софиянци се редят на опашки пред този целебен ручей

Твърдят, че сребърната вода е най-добрият дезинфектант, а за да останат по-дълго пресни зеленчуците, плодовете и месото, ги пръскат с нея

Близо до Боянската църква в столичния квартал Бояна се трупат дълги опашки от хора, желаещи да си налеят от ручея с целебна вода.

Местните наричат магичната течност “жива” и вярват, че ги лекува и пази от болести. Вкусът й е изключително мек и приятен. Легенда разказва, че ручейчето се появило на мястото от само себе си, водата сама избила от земните недра. Тя е толкова бистра и свежа, защото се спуска направо от върховете на Витоша, а в състава й има десетки полезни вещества.

Феноменът "родопски въздух", който лекува различни болести

От 70-те години на миналия век се правят изследвания на тукашната вода, които показват, че е с високо съдържание на сребро. Според учените потокът вероятно минава през сребърна жилка, която го обогатява и превръща в лечебен еликсир. 

Действието й срещу възпалени венци, грип, вируси, бактерии, рани и пъпки от всякакъв характер е незабавно.

 

Помага и при уморени очи и очни заболявания.

През годините на мястото се приписват десетки чудеса заради качествата на живата вода. Твърди се, че по време на турското робство сляпа жена, която всеки ден ходела да плиска очите си и да пие от извора, се изцелила.

За кратко време тя прогледнала и оттогава местните нарекли чешмата Живата вода и Чудотворния извор. До чешмата, разположена между вековни дъбове, се стига по тясна пътека, в самото начало на гората, по пътя към Боянския водопад.

Мястото е обозначено с табела, а някои жители на квартала я използват, за да чистят с нея къщите си. 

Лечебна минерална вода привлича туристите в Кюстендил

Твърдят, че сребърната вода е най-добрият дезинфектант, а за да останат по-дълго пресни зеленчуците, плодовете и месото, ги пръскат с нея.

Легендите гласят, че най-здравите църкви и градове се строят до силни и лечебни водоизточници, а според запознати този е един от тях. Изворът е още от римско време, но чак през 1200 г. в близост до него българите по тези земи вдигнали Боянската църква. Докато изграждали красивата постройка, те утолявали жаждата си с чистите му води и се зареждали със сили и енергия, за да изпълнят богоугодното си дело.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Rebeka

Rebeka 02.12.2023 17:58

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.----- http://gg.gg/ketox

Миседниш накура /japan/

Миседниш накура /japan/ 18.12.2023 14:32

Ребеката и макс що не се еб.ете двамата и не досаждате на хората с глупостите си. Да ви ееббаа мамата и на двамата