logo

Това е най-горещият минерален извор у нас

Това е най-горещият минерален извор у нас

Освен това този извор е известен и като единственият гейзер-фонтан - изригва от впечетляващите 73 метра дълбочина

Минералните извори в България са известни със своето лечебно въздействие върху различни здравословни проблеми, но знаете ли кой е най-горещият от тях, пише Poznanieto.bg.

Сапарева баня – дом на най-горещият минерален извор

В Сапарева баня се намира най-горещият минерален извор в България. Температурата му е около 103.8 градуса по Целзий. Той дори се смята за най-горещият минерален извор в Европа, след като температурата му е с няколко градуса по-висока от тази на неговите съперници в Италия – Софиони и Джуржитела.

Воайор от Царска Баня гледал как жени се събличат по хотели и лечебници

Освен това този извор е известен и като единственият гейзер-фонтан - изригва от впечетляващите 73 метра дълбочина, като е открит при проучвания, датиращи още от далечната 1957 година.

На пръв поглед неговото изригване на височина от 18 метра не изглежда толкова много спрямо конкурентите му в Исландия, но въпреки това той е уникален природен феномен.

Минералните извори на Сапарева баня

Освен най-горещият, Сапарева баня има и други три минерални извора – Банският, Парилото и Двете изворчета.

Банският извор достига температура до 91 градуса по Целзий и се смята за втория по големина в България.

Парилото и Двете изворчета имат температури, достигащи до около 40 градуса по Целзий и предлагат възможности за лечение на ревматизъм, неврози, пърхот, бронхиални астми и други заболявания.

Въпреки че е най-малък от 3-те, Двете изворчета е и най-богат на сероводорни газове, което го прави популярно място за лечение.

Сапарева баня – лечение

Сапарева баня е място, което предлага много възможности за отдих и релаксация, но и лечение на болки в тялото. Минералните извори и техните лечебни свойства са известни, като курорта е изцяло насочен към здравето и релаксацията.

Сапарева баня е отворен през цялата година, като ще се насладите на страхотна гледка към Рила планина, докато се разхождате из живописния парк на курорта. Изворите там пък, са най-подходящи за хора със следните проблеми:

- ревматологични заболявания;

- на опорно-двигателния апарат

- заболявания на нервната система

- гинекологични заболявания

- кожни заболявания

Черното злато на село Кушла, до което всички искат да се докоснат ВИДЕО

Сапарева баня е едно от най-красивите места за посещение в България. Това е място, където всеки може да се отпусне и да се наслади на природата. Курортът предоставя много възможности за лечение и релаксация, съчетани с топло-минерален извор.

Не пропускайте тази страхотна дестинация, която ще ви остави спомени за цял живот. Все пак, това е мястото с най-горещия минерален извор в България, а защо не дори и в цяла Европа.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

gdqxcib

gdqxcib 22.10.2023 21:17

Искате ли дълъг и страстен секс за няколко часа, много спеpма, издръжливост, повишен тестостерон (лечение на простатит и плешивост) вече е възможно и безопасно на всяка възраст. Прочетете сами -----> https://min.lc/strem