logo

Черното злато на село Кушла, до което всички искат да се докоснат ВИДЕО

Черното злато на село Кушла, до което всички искат да се докоснат ВИДЕО

Жените го прецеждат и овалват черни топки, които сушат на слънчева светлина няколко дни

Село Кушла е малко селце, на границата с Гърция, не далеч от Златоград. Известно е с пещерите и скалните образувания в близост. Селото има 25 жители. От тях 12 жени.

Пъстрите им дрехи се забелязват от далеч. Всяка една от тях се придвижва със свое собствено магаренце. По-често са в планината, по следите на мумиото - така наричат черна лепкава пръст с лечебни свойства.

Вълшебно тайно аязмо, скрито в сърцето на България, лекува очи и безчет болести

“Черна пръст, но не е навсякъде тази пръст, който дойде пита – каква е тази вашата черна мумия. Нашите стари са лекували така. Моят татко и дядо, и прадядо живееха 107 години”, казва пред bTV Севдалина Асенова, жител на селото.

“Помага на счупено, на кокошки, на животни, на хора”, добави Фани Георгиева, жител на селото.

 

Според местните в село Кушла е единственото находище на лечебната кал, но тя е добре позната и в други страни по света като Китай, Русия, Непал и Монголия. Намира се най-често в пещери и пукнатини на скали. Наричана е още "кръвта на планината". Заради лековитите му сили хората в село Кушла го наричат черното злато.

“Отиваме, събираме и тогава като имаме, слагаме я в кофичка и вода. Тя седи 4-5 дена и се разтваря. Повечко може да поседи и то няма много разлика. Като поседи във водата, то се не разваля. Като е изсушена, може би до две години. Вкусът е хубав, ние сме си свикнали”, подчерта Севдалина Асенова.

 

Мумиото или мумята няма срок на годност. Жените я прецеждат и овалват черни топки, които сушат на слънчева светлина няколко дни. След това правят разтвор от сместа и пият. Калната вода лекува заздравява костите. С нея най-често лекуват жените лекуват навехнато и счупено.

“Тя не може да ти навреди, не може. Аз имам специалист, дядо, прадядо, ако ще им навреди са щели да ми кажат. Сега много като ми прилошее, вземам си от чувала, сипвам си килограм и половина и разбърквам, и на всяко влизане и излизане, разбивам си и пия. Чувстваш я в костите”, каза Фани Георгиева.

Фани е местната лечителка. Повече от 30 години работи в здравната служба в селото. Днес приема хора от цялата страна в дома си. 

“Безплатно ги лекувам”, каза тя. 

 

Фани разполага с химичен анализ, който показва състава на веществото. Той се различава от този на класическото мумио, известно и като шилажит. Сред основните химични елементи, които родопското мумио съдържа са калций, желязо и магнезий.

За думата мумио се казва, че произлиза от гръцката дума "mumia", означаваща "запазено тяло", ни никой в селото не може да каже как е открито черното злато и от кога се използва като лек. За жителите на Кушла, народната медицина не е единственият начин, за да излекуват болежките си. Всички пият и лекарства, ходят и на лекар. Независимо, обаче дали пият мумьо или лекарство казват, че без вяра силата му не е достатъчна, за да излекува.

CNN: Този български курорт е незаслужено подценен в Европа! СНИМКИ

И точно като модерните инструктори за щастлив живот съветват за повече движение, повече сън и чиста храна.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай