logo

Вълшебно тайно аязмо, скрито в сърцето на България, лекува очи и безчет болести

Вълшебно тайно аязмо, скрито в сърцето на България, лекува очи и безчет болести

То представлявало гьол, от който преди стотици години само животните пиели вода

Безчет лечебни извори бликат на българска територия, много от тях се намират в малки параклиси и слабо известни храмове, далеч от утъпканите туристически маршрути. Други аязма са забравени в разрушени църкви и за тях си спомнят малцина от по-възрастните жители на съответния район.

Лековито аязмо, което помага за много болести, се намира в сърцето на България. Всеки, страдащ от болежка, отива там и се връща напълно излекуван.

Едно от най-мистичните места у нас е било дъно на море, а сега лекува с тайнствена сила

Всеки е чувал за вълшебното изворче, което може да ни изцери от всички болести и болежки. И колкото и невероятно и митологично да звучат тези истории, се оказва, че аязмото е реално съществуващо, съобщава BG Voice

Лечебният извор се намира на скрито място

Местните жители твърдят, че водата е заредена с голяма сила и може да спаси хората от сериозни заболявания.

Става въпрос за изворчето, намиращо се близо до село Вардун, Търговище. Изследванията са показали, че водата, която тече от двата чучура, не е минерална. Въпреки това местните я пият, за да се излекуват от множество заболявания.

Вярва се, че лековитата вода може да се справи с всички стомашни и бъбречни проблеми. Изворчето до нея пък лекувало очни болести. За да се избавите от всички заболявания на очите, е нужно само да измиете очите си.

Двата извора в района имат древна история

Легендата разказва, че преди стотици години мястото било известно като Кушбунар, което означава солен извор. То представлявало гьол, от който преди стотици години само животните пиели вода. С времето пастирите забелязали, че животните не само я предпочитат, но и болните от тях оздравели. Тогава те също започнали да пият от извора. И чудото скоро се случило – всеки, който пиел от извора, се почувствал по-здрав, а всеки болен оздравял.

Години по-късно, вероятно в началото на миналия век, чобанинът Ради Карапетков, с помощта на няколко свои съселяни, съградил голяма каменна чешма. По-късно хората от близките села направили по-голяма каменна чешма, от която днес текат два чучура чудодейна лечебна вода.

За всяка болка – извор! Коя минерална вода в България какво лекува

От там минават хиляди хора от близо и далеч. Около изворчетата непрекъснато кипи живот и има народ, който пълни туби от лековитата вода.

 

Хората наричат лечебното аязмо Лековито изворче. Убедени, че водата наистина лекува, те искат изворът официално да бъде обявен за лечебен. Списъкът е изцерени хора расте всеки ден, което превръща мястото във все по-често търсен и посещаван феномен.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Тити

Тити 23.11.2022 6:47

A, аз къде ли не го търсих сърцето на България

Велина

Велина 23.11.2022 12:56

Кушбунар в превод е Птичи кладенец.

Ксзаков

Ксзаков 23.11.2022 15:47

Глупости

Донка

Донка 23.11.2022 17:57

Абе откакто взеха да ботелират водата отвсякъде това изворче наистина ще е вълшебно

Стоян Колев

Стоян Колев 08.01.2023 23:59

Много остаряла информация. На 2 Януари 2023г. пътувах до там. Оказа се, че изворът (за очите) е пресъхнали много отдавна, според местните. Районът е много замърсен с всякакви видове отпадъци. Жалко...

Стоян Колев

Стоян Колев 09.01.2023 0:02

Много остаряла информация. На 2 Януари 2023г. пътувах до там. Оказа се, че изворът (за очите) е пресъхнали много отдавна, според местните. Районът е много замърсен с всякакви видове отпадъци. Жалко...