logo

Възстановена селска баня чупи рекорди по посещаемост

Възстановена селска баня чупи рекорди по посещаемост

Изключително красивото здание е проектирано през 20-те години на миналия век от старозагорския архитект Христо Димов, автор на много подобни в региона

Дори архаични на пръв поглед неща -  като една селска баня, имат смисъл, когато са направени модерно и се стопанисват добре. Такъв извод налага примерът с възстановения в средата на есента минерален комплекс в мъглижкото село Ягода, пише "Сега"

Банята затваря преди около 20 години. Раздържавяването (концесия) не ѝ се отразява добре, макар водата да извира при 54 градуса и да е изключително лечебна. Сега се стопанисва от общината, а хора от всички краища се стичат към нея, въпреки че в близост има добри частни спа комплекси. "За около 7 месеца дейност има 50 000 посетители", съобщи кметът на Мъглиж Душо Гавазов.

Светилищата в Странджа наистина лекуват, доказаха го учени

За сравнение - откритата по същото време баня в Банкя има около 30 000 посетители (информацията бе предоставена от стопанисващото дружество "Софийски имоти"); банята в едноименното панагюрско село регистрира около 4000 души месечно, цяло туристическо градче като Павел баня - 30 000 - 40 000 годишно.

(Снимка: Фейсбук/Nikolay Georgiev)

"Гледаме чрез услугата да търсим свои клиенти, а не да конкурираме частните комплекси. Стремим се и цените да бъдат достъпни", обясни Гавазов. Входът е 7 лв. на час, за пенсионери и ученици - 5 лв., а деца до 7 години влизат безплатно; семейните вани са между 12 лв. и 15 лв. В социалните мрежи върви реклама, като дори инфлуенсъри се отбиват в Ягода и излъчват, топнати във водата.

С банята е свързан и един доста любопитен момент. След затварянето ѝ местният бабешки хор няколко пъти пя на мероприятия "Банята, банята, какво става с банята?.... Мили хора, я кажете, що да сторим ний! Молим ви, молим ви, помогнете ни! Да си върнем тази благодат!". Публичност доби изпълнение през 2014 г. пред Лиляна Павлова по време на предизборна кампания. Павлова обеща възстановяване, но безрезултатно.

По време на всяка предизборна кампания кандидати от всички партии се отбиваха в Ягода и обещаваха ремонт - също без резултат. Стадион в Ягода бе направен, но банята - не. Някак не изглеждаше благоразумно да се инвестира при наличните комплекси в самото село и в радиус от 40 км. Все пак през 2019 г. МРРБ отпусна 210 000 лв., а после общината пое дълг за 1.9 млн. лв. по фонд ФЛАГ. Самият ремонт също премина през доста перипетии. Но през 2022 г. работата най-после приключи и се оказа, че е имало смисъл. 

Черното злато на село Кушла, до което всички искат да се докоснат ВИДЕО

Допълнителна стойност носи фактът, че е спасена сграда бижу, паметник на културата. Изключително красивото здание е проектирано през 20-те години на миналия век от старозагорския архитект Христо Димов, автор на много подобни в региона. Отпред банята разполага с огромен парк, алеи, шадраван и различни кътове. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Курти Куртев

Курти Куртев 09.06.2023 10:36

Баня , ох баня , ох кеф !!!!! :) :) :)

Иван Иванов

Иван Иванов 11.06.2023 6:00

Банята е възстановена ,но плочките на пода со много гладки и опасни .трябва да се вземат бързи мерки докато не е станал инцидент с фатален край

Дааааа

Дааааа 12.06.2023 8:45

Браво, на всякъде по света хората реставрират старите сгради.

Ася Самарджиева

Ася Самарджиева 15.06.2023 17:59

Моето детство мина в това село, в този парк и банята в Ягода е един от символите за мен на тези толкова безгрижни и щастливи години! Благодаря!

Мишо

Мишо 20.06.2023 17:39

Как се стига до бонята от гр Пловдив

Жоро

Жоро 30.08.2023 11:04

Разочаровани сме от банята в Банкя. Лошо обслужване, цената 20 лв. не съответства. Повече нема да ходим. Село Ягода е 5 лв. (пенс.) / 7 лв.

axxero

axxero 03.10.2023 22:57

Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------ https://min.lc/medbg