logo

Защо СПА курортите на Унгария се считат за най-добрите в Европа

Защо СПА курортите на Унгария се считат за най-добрите в Европа

Страната лежи върху „подземно море“, източник на термални и минерални води

На територията на Унгария има огромен запас от минерална вода. Броят на изворите е повече от 1200 и това я нарежда 5-то място в света. Затова в страната има много балнеокурорти.

Уникална особеност на Унгария е, че се намира върху „подземно море“, източник на термални и минерални води, които си пробиват път до повърхността.

Буда или Пеща – какви красоти крие унгарската столица от двете страни на Дунав?

Будапеща е столицата на Унгария, но градът с чест носи титлата "Столица на термалните курорти". Курортите там заслужават специално внимание, тъй като са наистина впечатляващи.

Натурална лечебна вода се използва в осем СПА центъра, които тук наричат просто „​​бани“. Сградите на някои от баните са архитектурни паметници, които ще ви спрат дъха със своята изисканост. Гостите се чувстват като истински кралски особи.

Баня „Гелерт“ в Будапеща

Баня „Гелерт“ е еталон за старинна баня. Сградата е построена през 1917 г. в стил ар нуво, а отвътре изглежда като луксозен дворец. Банята разполага с 13 плувни басейна, от които 10 закрити. Минералният извор, който блика от планината Гелерт, според легендата е открит от монах отшелник, живял в пещера на планината в древни времена.

Бани Рудаш, Будапеща

Баните Рудаш са построени от турците като началото на строителството е през 1550 г. Десетметровият купол, поддържан от осем колони, е изработен в османски стил. Под свода на купола има осмоъгълен басейн – много важна символика за онази епоха.

Термален дворец Сечени, Будапеща

Банята Сечени изглежда просто разкошно и е най-голямата баня в Европа. За нея сме ви разказвали вече подробно в pochivka.blitz.bg.

Освен баните на Будапеща, Унгария има още поне дузина термални извори. Всички те заслужават да бъдат посетени, но има един, който превъзхожда всички останали като разкош и преживяване.

Курорт на езерото Хевиз

Езерото Хевиз е мечта за тези, които искат да се скрият от суматохата, и най-важното - сериозно да подобрят здравето си. Хевиз изглежда като спретнат европейски град със сладки улички, уютни кафенета, но основното нещо е отлична инфраструктура за лечение с всичко необходимо за един балнеокурорт.

Езерото Хевиз е от вулканичен произход, захранва се от един минерален и два термални извора, които текат на 38 метра дълбочина. Въпреки малкия размер на езерото и значителния брой туристи, водата в него винаги е чиста, пълният цикъл на обновяване на водата е 72 часа.

Можете да правите естествени бани в езерото през цялата година. През лятото температурата на водата е 33-35 градуса, през зимата не пада под 23 градуса. Термалните извори са наситени с въглероден диоксид, сяра, малко количество радон и много минерали. Плътната пара, която виси над езерото, също е много лековита.

Можете да останете във вода от 20 минути до час и половина по здравословни причини, тъй като съставът ѝ е много наситен и има мощен ефект върху тялото. Най-често се препоръчва при заболявания на опорно-двигателния апарат. Друг важен факт е, че в езерото има някаква уникална бактерия, която подобрява състоянието на хрущялната тъкан.

Минералната вода може да се пие, тъй като минава допълнително през пречиствателна станция, но за разлика от добре познатите питейни курорти в Европа (Карлови Вари, Рогашка Слатина) има по-слаб ефект върху храносмилателния тракт. Основното ѝ предназначение си остава лечението на заболявания на опорно-двигателния апарат. В тази област Хевиз се смята за най-добрия курорт в Европа.

Баня на езерото Хевиз

На езерото Хевиз в края на 17-ти век графовете от фамилия Фещитич са построили държавна болница. Днес това е ревматологичната клиника "Св. Андрос". Основната терапевтична процедура е именно плуването в езерото, което е много по-ефективно от всички процедури в съседните санаториуми, взети заедно.

Здравните хотели в Хевиз предлагат пълен набор от медицински и СПА процедури, подобно на най-добрите санаториуми. Например покриване с кал от дъното на езерото, вани с въглероден диоксид, терапевтични масажи и гимнастика и много други процедури .

Въпреки това е по-добре да отидете до самото езеро.

ХОТЕЛ EURÓPA FIT 4* на езерото Хевиз

Хора от цяла Европа се отправят към този курорт за следоперативно възстановяване, след наранявания, за лечение на нерви и женски болести. Лечебният ефект на водите е много силен, затова са необходими медицински показания, тоест те не идват тук за просто отпускане и подмладяване.

Всички посетители трябва да преминат медицински преглед, на който да се види медицинската история на пациента, снимки и всичко, което пациентът е донесъл със себе си. След това се предписва индивидуален план за лечение.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай

Primus

Primus 02.11.2021 19:28

Можеше няколко цени да споменете?

Ива

Ива 22.10.2022 17:24

Хубава препоръка