5 правила от живота на унгарците, които ще ни смаят

5 правила от живота на унгарците, които ще ни смаят

Понякога дори ги считат за ​​грубияни заради мрачния им външен вид и липсата на дипломатичност

Това, което е обичайно за една нация, се възприема от други като излизане от шаблона. Французите ядат жаби и охлюви, американците носят обувки из къщата, италианските мъже живеят с майките си, докато навършат 40.

Унгарците също имат черти, които изглеждат странни за жителите на други страни.

1. Песимизъм и прямота
Тук унгарците спокойно могат да се мерят с нас. Песимизмът е важна част от манталитета.

Унгарците обичат да се оплакват – за всичко и при всяка възможност. Но те добре знаят тази своя черта и им е приятно да се иронизират.

Този европейски град-бижу някога е бил български


Унгарците нямат общоприетата европейска толерантност; изглаждането на различията не е тяхната силна страна, така че те са малко шокиращи за своите съседи от ЕС. Понякога дори ги считат за ​​грубияни заради мрачния им външен вид и липсата на дипломатичност.

2. Необичайни гастрономически предпочитания
В Унгария навсякъде се слага червен пипер, но има и нещо друго - "гренадир марш". Това са натрошени картофи, смесени със сварени макарони и поръсени със свинска мас. За част от източноевропейците това не е необичайно ястие, но италианците и французите са в шок.

3. Не бакшиш, а "за вино"
Когато платите за добро обслужване (обикновено 10%) на сервитьора, в останалия свят това означава бакшиш. А в Унгария - дават "за вино". Страната е известна с традициите си в производството на вино, което може би е причината тук бакшишите да имат толкова оригинално име.

4. Всичко друго, но не и чай
В Унгария има много рецепти за печене и десерти, но няма абсолютно никаква култура на пиене на чай. Те пият сладкиши с вода, кафе, вино - всичко друго, но не и чай. Унгарците възприемат напитката, която е незаменима в много страни, изключително като лечебно лекарство, тоест я пият изключително рядко.

Наистина, защо да пиете чай, ако можете да получите ароматно и евтино кафе във всяко кафене зад ъгъла?

5. Шах в басейна
Посещението на обществени бани е също толкова важна част от унгарския културен код, колкото и песимизмът. Термалните бани на Будапеща са изключително популярни не само сред чуждестранните туристи. Местните също ги посещават с удоволствие.

Те идват на семейства, групи, двойки и прекарват там целия ден - и отиват там не толкова заради водните процедури, а заради комуникацията - да обсъдят последните новини или да играят партия шах. Освен това игралните маси са разположени точно във водата, дори не е нужно да излизате от басейна.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Това

Това 07.12.2023 14:36

доказва още веднъж колко сме близки с братовчедите унугури....

ккккк

ккккк 07.12.2023 14:43

слагат захар в яденето!

Още

Още 07.12.2023 20:11

нещо. Имат шамандура за държавен глава. Шамандурата Орбан.

Мамалев

Мамалев 08.12.2023 12:33

Унгарците имат идеалния президент

Христо Гарвалов

Христо Гарвалов 08.12.2023 18:37

Господин Още,шамандурен специалист,си каза тежката дума....

опетков

опетков 09.12.2023 10:17

Познавах доста унгарци. Това за нетолерантността въобще не е вярно. Много по-възпитани са от нас. За много от тях ние българите сме простаци.