logo

Този европейски град-бижу някога е бил български

Този европейски град-бижу някога е бил български

Писмената история на селището започва с римския град Аквинкум, основан около 89 г. на мястото на по-старо келтско селище

Едва ли са много хората у нас, които знаят един изключително интересен факт от историята. Будапеща е един от най-красивите и големи градове в ЕС. 

Будапеща и Букурещ са били двата най-големи града, които са били част от България, а в момента са извън нея. 

Будапеща е най-големият град и столицата на Унгария. Градът заема 9-о място по големина в ЕС и е втори град по големина на река Дунав (след Виена). Разположен е в Среднодунавската низина и заема площ от над 550 km².

Буда или Пеща – какви красоти крие унгарската столица от двете страни на Дунав?

Населението на Будапеща възлиза на приблизително 2 милиона души (с предградията 2 997 958 души) – това е 1/5 от населението на Унгария. 

Писмената история на Будапеща започва с римския град Аквинкум, основан около 89 г. на мястото на по-старо келтско селище в близост до бъдещия квартал Обуда, пише standartnews.bg.

Днес Аквинкум е най-известният и добре запазен римски археологически обект в Унгария, превърнат в музей с открита и закрита част. От другата страна на Дунав, на мястото на днешната Пеща се появява селище, наречено Контра Аквинкум или Транс Аквинкум.

След IV век Аквинкум последователно е под властта на хуните и гепидите, а от средата на VI век – в Аварския хаганат. В началото на IX век е завладян от Франкската империя, а през 829 година – от България.

Това става по времето на наследника на Крум - Омуртаг.

Хан Омуртаг сключва 30-годишен мирен договор с Византия, като се заема с вътрешната обстановка в страната си. Започва повторно изграждане на столицата, която е опожарена при похода на Никифор, построява и укрепява редица градове.

Затвърждава българската власт на северозапад, където франките неуспешно се опитват да отделят 3 славянски племена от България. Tой тръгва на два похода срещу тях, съответно през 828 и 829 г. и тогава присъединява Аквинкум.

В самия край на IX век Панония е завладяна от маджарите, които столетие по-късно основават тук Унгарското кралство.

Буда, където през 1247 година са построени градски стени и кралски замък за защита от монголците, става столица на Унгария през 1361 година. Завладяването на по-голямата част от Унгария от османците спира растежа на града.

От Синята Лагуна до баните на Будапеща – това са най-добрите минерални извори в Европа

Пеща е превзета през 1526 г., а Буда през 1541 г. Докато Буда става седалище на турските управители, при превземането на града от австрийските Хабсбурги през 1686 г. Пеща е практически обезлюдена.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

mikka

mikka 28.11.2023 18:45

Отcлaбвaнeтo бeз диeтa и глaдyване не е мeчтa - тoва е pеалнocт. Найпpoдaвaният пpoдyкт за отcлабвaне в cвeта! Пoмoгна на мeн и cъпpyга ми и ще пoмогне на вaс, peзyлтaтът е видим слeд някoлкo дни. Cъвeтвaм всички с надноpмeнo тeглo да пpoбвaт:----- http://gg.gg/ketox

Митьо Пищова

Митьо Пищова 28.11.2023 19:54

Добре че не е останал български , защото сега щеше да прилича на сметище ...

Що за глупаво заглавие

Що за глупаво заглавие 28.11.2023 20:49

От глупаво по глупаво

Филибелия

Филибелия 29.11.2023 8:53

Май ще изпреварим Макетата преди да влезнат там където искат,макар че не си режат ноктите на краката за да бягат по бързо......но съдба братче какво друго да искаш.......????

Nina

Nina 29.11.2023 10:48

Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.----- https://tyny.to/shemoro

Бали Бей

Бали Бей 30.11.2023 1:59

Османлиите са управлявали с един управител Унгария писаното е абсолютна лъжа!

Колю Шмайзера

Колю Шмайзера 30.11.2023 7:35

Що ги дрънкате тея небивалици? Будапеща е бил толкова БГ, колкото аз съм маор! Ай Сиктир!

Пламен

Пламен 30.11.2023 9:52

Будапеща, Букурещ и да не забравяме Белград.

mimichora45@gmail.com

[email protected] 30.11.2023 12:20

Добре ,че не е останал български!!!Късметлии!

Панагюреца

Панагюреца 05.12.2023 11:09

Да били са ама през турско време,това Омуртаг ,Никифор са глупости и лъжи на търкалета.