logo

От Синята Лагуна до баните на Будапеща – това са най-добрите минерални извори в Европа

От Синята Лагуна до баните на Будапеща – това са най-добрите минерални извори в Европа

Особено през студения и влажен януари, когато нощите са по-дълги, идеята за гореща минерална баня изглежда много примамливо

Минерален извор с издигаща се от него пара на вулканичен остров, до който се стига само с плуване и горещ извор за потапяне с изглед към планината – това са някои от най-добрите минерални бани в Европа.

Особено през студения и влажен януари, когато нощите са по-дълги, идеята за гореща минерална баня изглежда много примамливо. Ако добавим към това и изумителни гледки към морето, равнините или планината, идилията е пълна.

„Мирър“ подрежда 7-те най-добри термални извори в Европа. Някои са добре познати на любителите на СПА туризма, а други са истински скрити съкровища. Оказва се, че първият в списъка е съвсем близо до нас. 

1. Палия Камени, Гърция

Палия Камени е остров, намиращ се в Егейско море, близо до Санторини. Той е обграден от кристално чисти води и е образуван от вулканично изригване в древността. Главният крайбрежен извор може да бъде достигнат само с корабче и кратко плуване в морето.

След като се си починали в топлите води можете да се отправите към плажовете на Палия Камени, които са известни със своя черен пясък.

2. Синята лагуна, Исландия

На 30 минути от Рейкявик се намира една от най-известните атракции на Исландия и едно от най-красивите места в страната. Синята лагуна е известна със своята млечносиня вода и бяла силициева кал, за които се смята, че имат лечебни свойства.

3. Езерото Хевиз, Унгария

Хевиз е най-голямото термално езеро в света, в което може да се плува. Топлината на водата произвежда много интересни микроскопични организми, някои от които се срещат единствено там. Водата му със средна температура от 38 градуса е полезна за пациенти с ревматични заболявания, двигателни нарушения и др.

4. Минералната баня в Бат, Англия

В Бат се намира единственият термален извор във Великобритания. Той е открит преди около 2900 години и оттогава е посещаван от най-различни народи – от келти до саксонци, а за съвременните британци той е любимо място за разпускане и релакс в топлата вода.

5. Бан дьо Дор, Франция

 

Как ви звучи да се потопите в гореша вода на 1450 м надморска височина с изглед към планина? Бан дьо Дор (Bains de Dorres) предлага точно това със своя малък термален сернист извор, заобиколен от планински върхове. Посетителите могат да се налсадят на различни СПА удоволствия, докато са там, а също и на занимания като планински преходи, каране на колело, каране на ски и езда.

6. 7132 Терме Валс, Швейцария

СПА курортът 7132 е луксозно място, намиращо се в приказните Алпи. То е известно със своиет зашеметяващи гледки към обграждащите ги планини. Минерална вода от близката планина Валсер пълни минималистичните вани, в които гостите на хотела могат да плуват дори през нощта.

7. Сеченски бани, Будапеща, Унгария

Ако 7132 е лукс за елита, то Сеченските бани са за масите. Това е най-голямата лечебна баня в Европа и третата най-голяма в света. Представлява комплекс от 21 басейна, три от които открити, един закрит и един с машина за вълни.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Някой

Някой 25.01.2023 21:57

А Рупите

Maria Ivanivа

Maria Ivanivа 26.01.2023 3:06

Стига настъкмистика! Родолюбие, Самочувствието, Увереността ! БГто е Номер 1но. Навсякъде в БГ то е the best! Велинград например!

само тук

само тук 26.01.2023 7:15

Най-добрите са в България..Панчарево,Долна баня,Костенец,Троян,Огняново,Добринище,Сапарева баня, село Баня, Девин,Михалково,Банкя,Княжево,Горна баня..и още много

Сепарева баня !

Сепарева баня ! 26.01.2023 8:39

Сепарева баня ? С гейзер на площада. С най-топлата мин вода в Европа ! Стега с това чуждопоклоничество. На майната си посредата на морето една гръцка локва. А Санторини е измислица. Скучно и глупаво място !

иван

иван 26.01.2023 8:43

Хасковските минерални бани ..водата е супер за ставни проблеми ...

ТАШАКОВ ПАРЕНОВ

ТАШАКОВ ПАРЕНОВ 26.01.2023 12:32

В ДРУЖБА ДО ВАРНА КОЛКОТО САКАШ ТОПЛИ БАСЕЙНИ! И СЕГА РАБОТЯТ! СТИГА ТИЯ ЧУЖДОЗЕМНИ!

Питю Мищова

Питю Мищова 26.01.2023 15:28

За Карлови Вари чували ли сте?

Anonymous

Anonymous 27.01.2023 4:05

Сещам се и за старозагорските минерални бани… не е зле никак и там.

Борис

Борис 27.01.2023 12:55

А нашите извори къде са? Сапарева баня, Белчин, Велинград и още много други... И това не можахме да направим. Луксозни и чисти и да ги рекламираме.