Не се колебайте да влезете в най-голямото термално езеро в света – не е много далече

Не се колебайте да влезете в най-голямото термално езеро в света – не е много далече

Някога то е ползвано от най-прочутите любители на банята в древността – римляните

Въпреки своите впечатляващи пейзажи, кулнарни фестивали, лозови масиви и безкрайни туристически маршрути, това забележително място в сърцето на Европа не е особено популярно сред туристите и е възможно да не сте го чували.

Повечето хора, които посещават Унгария, се отправят директно към Будапеща и остават там, очаровани забележителната архитектура и евтините напитки.

Но само на 70 минути с кола на югозапад от столицата се намира най-голямото езеро в Централна Европа. Живописно място, на което унгарците идват да се насладят поколения наред.

Топ 5 на най-опасните водни басейни в света

Със своите 77 км дължина и 14 км ширина, езерото Балатон е идеално за плуване. Ако не си падате по водата, наоколо има много примамливи неща, които можете да правите. От разглеждане на огромния дворец Фештетич до дегустиране на местни вина в близките лозя – причините за посещение на „унгарското море“ са безкрайни.

Ако, обаче, предпочитате да плувате в топла вода или само да се киснете в нея, няма нищо по-подходящо за това от езерото Хевиз. Това е най-голямото геотермално езеро в света, в което може да се плува. То се намира само на няколко километра западно от езерото Балатон и е една от най-популярните дестинации за здравен туризъм в Унгария, съобщава Евронюз.

Някога езерото е изполвано от най-прочутите любители на банята в древността – римляните. Температурата на водата му никога не пада под 22 градуса. Днес върху него са построени заострени кули и има структура, която се простира върху цялото езеро и прави достъпа много по-лесен.

Традиционната терапия в Хевиз включва къпане, налагане с кал и бани с тежести. Но няма да има никакъв проблем, ако просто искате да грабнете един макарон за плуване и да се носите във водата покрай червените лилии, разпръснати по повърхността.

Виненият регион Балатон, който се простира на над 9000 хектара, е известен с няколко древни и специфична сорта грозде. Красиви лозя покриват хълмистата северна страна на езерото.

От северната страна на замъка Силигет се намират стръмните склонове на винения район Бадаскони, където има най-голям брой винарни в целия регион.

Дворецът Фештетич привлича около 200 000 посетители всяка година и, когато видите грандиозната му барокова архитектура, ще разберете защо. Разположен е точно до западния бряг на езерото Балатон в град Кестхей и е най-посещаваният дворец в цяла Унгария.

Строителството му започва през 1754 г. и продължава цял век. На втория етаж се намират най-красивите части от сградата.

Ако искате да усетите колко голямо е най-големото езеро в Централна Европа, един от най-добрите начини е като изминете с велосипед неговата 210-километрова обиколка. Кръговата велоалея на Балатон се състои от специални велосипедни трасета и тихи странични алеи. Наоколо има изобилие от места, където можете да наемете велосипед.

Скритите съкровища на Полша, за които туристите не са чували

Да обиколите цялото езеро наведнъж ще ви отнеме цял ден, така че е по-добре да разделите пътя на няколко спокойни етапа (имайте предвид, че северната страна е по-хълмиста от южната).

Покрай брега има много ресторанти и заведения, подходящи за велосипедисти. Никой няма да ви упрекне, ако решите да влезете във водата или да си направите следобедна дрямка под сенките на дърветата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай