logo

Топ 5 на най-опасните водни басейни в света

Топ 5 на най-опасните водни басейни в света

Скрити сред идилични пейзажи, някои иначе красиви потоци и извори всъщност крият смъртоносни тайни

Красиви езера и реки са пръснати по цялата планета и привличат хората със своята красота и или спокойствие. Това, което мнозина не подозират, обаче, е че много от тях са ужасно коварни.

Скрити сред идилични пейзажи, някои иначе красиви потоци и извори всъщност са най-опасните водни басейни в света. Отвън те изглеждат като истински природни чудеса, но никой не е сигурен какво точно дебне в дълбините им.

Невидими заплахи като отровни газове, ями със смъртоносни бактерии и радиоактивни отпадъци са изненадващо често срещани във водата и дори хора са изгубили живота си там. Понякога опасностите са видими за местните хора и туристите, които забелязват бурните вълни и теченията, които смачкват и давят всичко по пътя си.

Асфалтовите езера и техните дълбоки тайни

Но на други по нищо не им личи, че са опасни за живота. Майката природа може да е изумителна и абсолютно ужасяваща за човека.

Вижте кои са петте най-смъртоносни водни басейни в света:

5. Езерото Натрон, Танзания

Със средна алкалност от 10.5 pH, езерото Натрон в Танзания ще изгори очите и кожата на тези, които се осмелят да скочат в него, за да плуват. То има изключително високи количества натриев карбонат във водата и всичко, което попадне в него, на практика замръзва като камък.

Освен това температурата в него е 60 градуса по Целзий и посетителите, както и животните, биха се изгорили в него. Въпреки че изглежда напълно необитаемо, в него все пак са се заселили диви животни като екзотични птици и водорасли, информира ranker.com.

4. Протокът Дрейк

Мощни вълни се разбиват в бреговете на протока Дрейк и превръщат тесния воден път в страховито приключение за тези, осмелили се да го прекосят. Дългата 800 км водна ивица, която свързва южноамериканския нос Хорн със северните острови на Антарктида може и да е най-бързият път до Антарктида с кораб, но водите са непредвидими, жестоки и безмилостни.

По Дрейк водата се спуска с 500 пъти по-бързо от течението на Амазонка, избутвайки, дърпайки и блъскайки всичко, което попадне в нея. Освен това протокът е пълен с препятствия, които биха разбили веднага плановете на пътешествениците. Айсберги и брутални ветрове правят придвижването по протока почти невъзможно.

3. Голямата синя дупка, Белиз

Гигантската карстова фуния, дебнеща във водите на Белиз, е наречена Голямата синя дупка заради външния си вид. Тя изглежда така, сякаш би била истински магнит за гмуркачите, но всъщност е по-добре никой да не я опознава много отблизо.

Под повърхността, след акулите и коралите, има слой токсичен водороден сулфид. Отвъд този слой лежат отломки и тела на гмуркачи, почиващи във водния си гроб.

2. Езерото Киву, Западна Руанда

Богатите, зелени и плодородни земи, които обграждат езерото Киву в западната част на Руанда, могат да експлодират всеки момент. Когато това се случи, няма да е само изхвърляне на вода и отломки, а ще има тежки джобове с въглероден двуокис и метан.

Вулканичните извори, разположени в периферията, изпомпват тези газове във водата, където те се носят под повърхността. Бактериите, които обитавт дъното на езерото, също произвеждат изключително високи количества метан.

Въпреки че и местните хора и туристите могат да се наслаждават на флората и фауната по маршрутите покрай езерото, всяко малко вълнение може да предизвика експлозия на газ, която бързо ще погълне района и ще задуши всичко наоколо с вредни изпарения.

1. Езерото Карачай, Русия

В Източна Русия се намира езерото Карачай. Водите и планините около него представляват красива гледка, но езерото е толкова тежко замърсено с радиация, че ако човек влезе във водите му буквално ще изчезне.

Балхаш - най-странното езеро на Земята

Разположено в южната част на планината Урал, където има изоставено оборудване за ядрени изпитания от 1940 г., езерото е поело радиоактивните отпадъци във водите си. Въпреки че районът е невероятно красив, там не е място за туристи, кито искат да прекарат спокойна вечер сред природата.

За по-малко от час посетителите на езерото Карачай поемат над 600 рентгена радиация. Езерото е засегнало не само околната среда, но живеещите наоколо. Радиацията му е довела до увеличаване на брой на заболелите от рак и левкемия, както на родените с увреждания деца.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай