logo

Българска пътешественичка разкри къде е най-красивото гробище на света 

Българска пътешественичка разкри къде е най-красивото гробище на света 

Вяра Недялкова работи като компютърен специалист, но почти цялото си свободно време прекарва в пътуване

Вече съществута цели групи от български пътешественици, превърнали туризма в нещо повече от приятно изживяване.

Те често търсят непознати изживявания и след това споделят впечатленията си с другите. 

Вяра Недялкова работи като компютърен специалист, но почти цялото си свободно време прекарва в пътуване. Този път тя разказва за едно, наистина, необикновено пътешествие - екскурзията си до Узбекистан.

Това ли са най-скромните момичета в цял свят?

Ето какво пише тя в един от блоговете за пътешественици:

Избирайки следващата посока за пътуването си, реших, че мечтите трябва да се сбъдват, и отидох в Узбекистан. Разбира се, преди пътуването имаше някои стереотипи за страната.

Приятели казаха, че там може да е опасно, и се чудеха защо изобщо да отида там.

Всъщност, като пристигнеш в Узбекистан, все едно влизаш в ориенталска приказка. Ще ви разкажа защо препоръчвам тази страна на моите приятели и защо искам да се върна отново там.

1. Изживейте истинска приказка в Хива

Започнахме запознанството си със страната от Хива и сякаш бяхме се върнали отпреди няколко века. В Хива старият град беше перфектно запазен зад стените и хората все още живеят там.

Разхождайки се по улиците, се чувствате като герой в ориенталска приказка. Не забравяйте да се изкачите на крепостната стена и да видите целия град в пълен изглед. Едно от най-впечатляващите места в Хива за мен беше джамиятя с издълбани колони.

Тя има около 200 дървени колони с различни орнаменти, изработени в различно време. Това е просто невероятно място!

2. Чувствайте се като милионер

Обменяйки 100 долара в Узбекистан, получавате пачка пари, които просто няма да се поберат в обикновен портфейл. С много изгоден за нас курс, цените в страната са ниски.

В началото бяхме изненадани и през цялото време разчитахме на курса, след това свикнахме. Такситата са доста евтини: платихме по-малко от долар за 4 за пътувания из града.

С такива цени е невъзможно да се устои на пазаруването. В резултат на това взех със себе си 20 кг сушени плодове и ядки.

Необичайни резбовани колони в джамията

3. Опитайте най-вкусния пилаф

Храната в Узбекистан е много вкусна. И без значение къде се храните: в хостел, малки заведения за хранене или ресторант. Трябва да опитате манти, самса с различни пълнежи и, разбира се, пилаф.

Във всеки регион той се готви по свой начин. В Хива това е лек пилаф с ниско съдържание на мазнини и с жълти моркови. В пихар Бухара се смесват жълти и оранжеви моркови и се добавят стафиди.

Но най-вкусният пилаф се прави в Самарканд. Сочен кафяв пилаф, с големи парчета месо, стафиди и нахут, това усещане просто не може да се забрави. Трябва да имате време да опитате пилафа преди обяд, след това почти навсякъде е свършил.

4. Усетете ориенталското гостоприемство

На изток гостът е много важен човек и го усещате върху себе си всеки път, когато общувате с местните жители. През цялото пътуване отсядахме в малки семейни хотели. Домакините винаги са се опитвали да направят престоя ни удобен.

За да нахрани гостите с вкусна закуска, например, домакинята на нашия хотел в Бухара стана в 4 сутринта и отиде на пазара за пресни продукти. 

По улиците жителите винаги ще показват пътя и дори могат да ви заведат до мястото.

5. Подарете си ориенталско пазаруване на базара в Бухара

Пазарът, или на изток - базарът, в Бухара е разположен сред стари сгради с куполи и бивши медресета. Намира се в центъра на стария град.

Това не е място за обикновено пазаруване - там можете да оцените цялото разнообразие от занаяти на Узбекистан: известните ножове Бухара, цветни дрехи, рокли Адрас, килими, бродирани покривки и възглавници, сребърни бижута.

В някои магазини можете да разгледате производствения процес. А от занаятчиите можете да поръчате рокля за себе си, която ще бъде готова на следващия ден.

6. Най-красивото гробище

В Самарканд има невероятно красив комплекс от гробници на Шахи Зинда. Там са погребани роднините на известните тамерлански и мюсюлмански праведници. Гробниците са украсени с керамика от тюркоазени и сини цветове, която блести на слънцето.

Всеки мавзолей е увенчан с купол, можете да влезете вътре през широк проход. Когато поклонниците произнасят молитви вътре в гробниците, звукът отеква под купола и създава мистична атмосфера.

Мъртвите градове в степите на Казахстан - гробищата тук често са по-луксозни от самите домове

След пътуването си до Узбекистан останах само с топли впечатления. Това е една от онези страни, в които искате да се върнете повече от веднъж.

А сега малко подробности за това колко ще ви струва посещението на тази страна. Най-скъпата част е самото пътуване - със самолет отиване и връщане цената за един е около 560 евро.

При пътуване за Узбекистан и престой до 30 дни е необходимо да притежавате само  валиден задграничен паспорт. Валидността на паспорта трябва да изтича 6 месеца след планираната дата за напускане на страната.

Задължително е притежаването на медицинска застраховка, валидна за територията на Република Узбекистан.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай