logo

Мъртвите градове в степите на Казахстан - гробищата тук често са по-луксозни от самите домове

Мъртвите градове в степите на Казахстан - гробищата тук често са по-луксозни от самите домове

Край гробниците е най-сигурното място да прекараш нощта

По време на пътуване до Казахстан вниманието ни беше привлечено от малки градове, които при по-внимателно разглеждане се оказаха гробища, пише наш пътешественик.

Някои от тях превъзхождат по строеж съседните жилищни селища. Подобни гробища не бяхме срещали никога. Чудех се защо казахските гробища са толкова различни от другите мюсюлмански гробове.

С 30 лева в Узбекистан ще се почувствате милионер

Оказа се, че ислямът в Казахстан замества култа към предците. Ако при някои народи по време на езичеството е съществувал пантеон на боговете или духовете, то в Казахстан се смята, че предците и твоят род са главната светиня. Това се дължи на номадския начин на живот на казаха. Какво може да бъде по-ценно от близките, когато всичко останало около вас постоянно се променя?

Обикновено гробът се оформя с камъни под формата на хълм, а за онези, които имат значителна позиция в обществото, хълмът е заобиколен от пръстен, за най-известните хора на върха на гроба има висок купол.

Всяко семейство създава свои собствени „храмове“ около гробовете на предците си. След смъртта на майката и бащата, децата трябвало да създадат "къща" около гробовете.

Това е дървото Манчинела, което убива всички, които минават край него

Гробищата на казахите са по-скоро музеи. Всяко семейство се опитва да украси гробовете на своите предци по-великолепно.
Има поверие: ако пътешественик се озове през нощта в степта, то е по-добре да пренощува на гробището близо до гробовете, защото тук никой няма да посмееа да извърши насилие над него. Както виждате това доста се различава от нашата идея какво е да прекараш нощта на гробище.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай