logo

Чаровен японски град въведе странна забрана за туристи! Причината всъщност е...

Чаровен японски град въведе странна забрана за туристи! Причината всъщност е...

Там се намират едни от най-известните храмове в страната, както и красиви плажове

Уличната храна е едно от най-важните неща във всички страни. Значи ли това, обаче, че трябва да ядете храната си на улицата? В Япония се опитват да изяснят този въпрос, особено когато става дума за туристически райони.

Камакура, в префектура Канагава, е едно от тези места. Наскоро градските власти издадоха официална разпоредба, която призовава туристите да не ядат докато ходят.

Една от основните причини за това е боклукът, който се изхвърля от опаковките и недоядената храна. Тя привлича животни и става причина за още по-голяма мръсотия, която местните трябва да чистят.

В Япония по-добре се изходете на тротоара, отколкото да си издухате носа!

Камакура се намира на 30 км югоизточно от Йокохама. Там се намират едни от най-известните храмове в страната, както и красиви плажове.

Представител на общината заяви пред Си Ен Ен, че наредбата, която е поставена на публични места, е създадена по-скоро за да привлече внимание към проблема, а не толкова да наказва пътешествениците. Засега няма въведени глоби и други санкции за нарушение на наредбата.

Проблемът засяга най-вече „Комчи-дори“ – натоварена улица с много магазини, където често се срещат хора, хранещи се навън. Улицата е спирка на много местни кулинарни обиколки, въпреки че е и търговска зона.

Около 50 000-60 000 души посещават „Комчи-дори“ всеки ден, което е изумително за улица, дълга едва 350 метра. Загрижеността за яденето на улицата не идва само от опасността от разлята храна и изцапани дрехи.

Много японци смятат, че е признак на лоши маниери да вървиш или да правиш нещо друго докато ядеш. Това означава, че не оценяваш подобаващо храната. Според някои, това виждане се е оформило от времето на Втората световна война, когато храната била оскъдна и била нещо, което се ценяла високо и с нея се отнасяли внимателно.

Топ правила за безопасно пътуване от пътешественичка с голяма трагедия в семейството си

Проблемът с ядящите по улиците туристи не се ограничава само в Япония. Във Флоренция в част от градския център има директна забрана за хранене по „тротоари, пътни платна и на стъпалата пред магазини и къщи“. Съображенията не са само хигиенни – това е една изключително натоварена и претъпкана част от града и хората, седящи по тротоарите, правят придвижването на останалите още по-трудно.

В същото време Банкок – градът, за който се счита, че има най-добрата улична храна, се чуди какво да прави с пазарите си на открито и сергиите за храна.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай