logo

Един от най-забележителните острови сменя името си – каква е причината

Един от най-забележителните острови сменя името си – каква е причината

Новото название означава "рай" и това е напълно заслужено

Остров Фрейзър е на финалната фаза от процеса по смяна на името си. Най-големият пясъчен остров в света ще си върне традиционното име.

До решението се стигна до консултации с обществеността и местната власт.

Защо тези седем държави промениха името си

До края на годината Фрейзър вече ще се казва K'gari (произнася се „Гъри“). Той вече е известен под това име в Национални паркове Кунсланд и в списъка със световно наследство.

K'gari означава „рай“. Думата произлиза от традиционна история за сътворението на света. Носи името на бял дух, който е помогнал в създаването на земята, които народът бучула нарича свой дом, съобщава abc.net.au.

Фрейзър е остров в Коралово море, недалеч от брега на щата Куинсланд в Австралия.

С дължина около 122 километра и ширина 24 километра Фрейзър е най-големият пясъчен остров в света. Специфичната му екосистема включва високи дъждовни гори, приспособили се към пясъчната почва, както и най-голямата в света система от сладководни дюнни езера.

Най-голямата атракция за туристите са 40-те езера и красиви плитки морски заливи (лагуни). Обитава се от дивото куче динго.

„Това е важен момент в историята, където ние признаваме някои от грешките в миналото и се опитваме да се уверим, че имаме по-уважително име. Такова, което се изравнява с вижданията на традиционните му притежатели“, заяви министърът на околната среда на Австралия Меган Сканлон.

Решението означава, че името Гъри може да измести напълно Фейзър. Островът е кръстен в памет на Елиза Фрейзър, която корабокруширала там през 1836 г. След като била спасена, тя разказала ужасна история за това как местните хора се отнасяли с нея, което довело до клане и отнемане на собствеността на народа бучула.

Невероятно! Тези страни са получили името си по погрешка

„Не искаме острова да носи името на Елиза Фрейзър, която не е била приятел на бучула и нейните фалшиви истории за нас са това, което довело до отнемането на собствеността на нашия народ“, заяви генералният мениджър на Корпорацията на аборигените бучула.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!