Храната в самолета рядко е кулинарен шедьовър, но има начини да се уверите, че храната, която получавате, е малко от малко поносима.
Фриц Грос, кулинарен директор в LSG Sky Chefs Asia Pacific, обясни пред Си Ен Ен, че за хората, приготвящи храна за самолети, основният приоритет е не вкусът, а хигиената.
„Нашата основна грижа всъщност е безопасността на храната. Правим такива огромни количества, не можем да си позволим да допусне неща, които не са наред. Можете да си представите колко е лесно да се съди авиокомпания“, посочи той.
Тази улична храна е номер едно в Истанбул - не си тръгвайте без да сте пробвали
Грос каза, че ястията, които могат да издържат претопляне, са най-добрите, които можете да си поръчате, просто защото храната трябва да е добре сготвена, когато се дава на пътниците.
Тъй като пастата трябва да бъде поднесена с определена текстура, за да е приятна, се счита, че това е ястието, което страда най-много на борда на самолета.
По същия начин ястия, които изискват много пресни продукти, няма да са хубави на вкус, защото качеството на храната няма да е толкова добро.
„Ние не сме ресторант. Не можем да отидем до пазара на сутринта, да изберем пресните неща и да ги направим специалитета на деня“, обяснява Грос.
Той съветва, вместо паста или нещо, което ще стане по-зле при претоплянето, да поръчаме някакъв вид яхния. „Можем да я оставим на тих огън и да я претопляме отново и отново и пак ще си бъде яхния“, обясни експертът.
Грос не е единственият експерт, според когото пастата трябва да се избягва по време на полет. Д-р Чарлз Платкин, изпълнителен директор по храните в колежа „Хънтър" в Ню Йорк, обясни пред Travel + Leisure, че това ястие може да накара хората да се почувстват зле докато ядат.
„Яденето на много тежки въглехидрати, като паста, с гъсти сосове, хляб, мъфини или торти, ви кара да се чувствате отпуснати, кисели и недоволни. Нивото на кръвната ви захар ще скочи, след това ще падне, което има отрицателен ефект върху чувствата ви“, посочи той.
„Писна ми от фалшива италианска храна“: Какво никога не трябва да поръчвате в италиански ресторант?
Според проф. Чарлз Спенс от Охфорд пък, носенето на шумоизолиращи слушалки може да подобри както напитките, така и храните. „Ниското налягане в салона, сухият въздух и силният шум от двигателите заедно допринасят за това да не можем да помиришем и усетим вкуса на храната“, обясни той пред британския „Телеграф“.