Тази улична храна е номер едно в Истанбул - не си тръгвайте без да сте пробвали

Тази улична храна е номер едно в Истанбул - не си тръгвайте без да сте пробвали

Тази храна демонстрира богатото гастрономическо наследство на града, а нейната простота всъщност е най-силното ѝ качество

Истанбул е известен в света като един от най-вълнуващите градове. Интересен е във всеки един смисъл - географски, социален или културно-исторически. Но Истанбул е известен и с вкусната си и разнообразна улична храна, което потвърждава неговия космополитен характер и показва влиянието на различни култури.

Един от най-добрите местни улични специалитети е рибният сандвич. "Балик Екмек" е може би най-вкусната и автентична улична храна в Истанбул. Това е рибен сандвич и може да се купи навсякъде в града.

Турският дюнер бе обявен за най-популярна улична храна на света

Тази храна демонстрира богатото гастрономическо наследство на Истанбул, а нейната простота всъщност е най-силното ѝ качество.

Балик екмек е семпъл и засищащ специалитет, любима улична храна в истински истанбулски стил.

Този горещ сандвич съдържа прясна риба, приготвена на скара, т.е. грил, с различни гарнитури. Към хрупкавия хляб обикновено се добавят пресни марули и лук, последвани от прясно изцеден лимонов дресинг.

Специалитетът датира от средата на 19 век, когато прясно уловената риба от Босфора се пече на скара и се сервира с хляб на брега. Често заради този сандвич рибарите поставят скари на корабите си, за да продават храна директно от кораба.

Можете да закупите този рибен сандвич във всички части на Истанбул, а особено интересно е да го опитате на брега.

Продавачите на храна и ресторантите купуват риба директно от местни рибари, които ловят риба в района. Много често се случва в улова на риба да участват и туристи и така прясната риба отива директно на скара, което със сигурност е най-добрият вариант.

Купете, не пренебрегвайте: уличната храна, която си струва да се опита в Тайланд

Въпреки че можете да си купите балик екмек в ресторантите, той е най-вкусен на улицата и на кея край морето.

 

Най-доброто време за рибен сандвич е между обяд и мръкване, когато има най-много местни рибари.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

РИБАР

РИБАР 09.11.2022 9:38

Казва се БАЛЪК, а не балИк екмек.

dyr

dyr 09.11.2022 9:52

Храната ви я приготвят и пипат с ръце мангали , които си мият гъзовете с ръце по 5 пъти на ден . Да ви е сладко .

Dino

Dino 11.11.2022 6:48

Балък-Риба,Екмек-Хляб,Балик-Блитц…

ИВО

ИВО 11.11.2022 9:28

За разлика от ( dyr ) си мият гъза :D хахаха

Легионер

Легионер 11.11.2022 10:09

Комплексари може ли такива изказвания миели си гъза с вода като теб с вестник да го трие