Купете, не пренебрегвайте: уличната храна, която си струва да се опита в Тайланд

https://pochivka.blitz.bg/pateshestviya/kupete-ne-prenebregvayte-ulichnata-khrana-koyato-si-struva-da-se-opita-v-tayland Pochivka.blitz.bg
Купете, не пренебрегвайте: уличната храна, която си струва да се опита в Тайланд

Ако предпочитате по време на пътуване в Тайланд да се храните само във висококачествени ресторанти, няма да получите чили, рибен сос и ярки ароматни билки, които определят тайландската кухня. Също така ще пропуснете и няма да опитате някои истински тайландски кулинарни ястия и закуски. 

Защо няма парашути в пътническите самолети

В тази уникална страна има добра традиция: колкото по-малко плащате за храна, толкова по-добре за вас. Храната, предлагана от уличните търговци, е много евтина и много добра. По всяко време, ден или нощ, тайци се тълпят около тротоарни колички и сергии, опитват юфка или се наслаждават на огнена салата за стотинки. 
Тази статия ще ви разкаже за няколко вкусни ястия и закуски, които ще намерите по улиците на Банкок.

Кхао Ман Гай - тайска кокошка с ориз

Пиле с ориз е популярно ястие за храна на улицата, което е обичано в много части на Азия, особено в Сингапур. В тайландската версия, оризът се приготвя в мазен пилешки бульон, допълнен с нежно, варено пиле, филийки пресни зеленчуци и зелен или пикантен сос. Опитните туристи препоръчват при избора на продавач на улична храна да се ръководят от здравия разум: опашката означава висок оборот и следователно повече прясна храна.

Khao Niew Mamuang - лепкав ориз с манго 

Този традиционен тайландски десерт може да бъде намерен най-често на рафтовете през летните месеци, които са основният сезон за манго. Това ястие се състои от лепкав ориз, залят с кокосово мляко и сервиран с филийки манго. Забележка: лепкавият ориз с манго се консумира веднага, веднага след готвенето, тъй като оризът се втвърдява бързо и мангото може да се развали от топлината. Не се изненадвайте, ако видите местни жители, които ядат този десерт с ръцете си.

Том Ям Кунг - супа от морски дарове 

Тази гореща и кисела супа от морски дарове, която обикновено се сервира със скариди, е популярен вариант на супата Том Ям - вкусно и ароматно ястие с вода. Специална паста е неговата основа, а в процеса на готвене бульонът е подправен с билки и подправки. Можете също да намерите вариации на супата от кокосово мляко. На сергиите, които продават това ястие, обикновено има голям бульон, а пред посетителите има пържени зеленчуци и люти чушки. Смята се, че Том Юм Гун притежава лечебни свойства и се съчетава добре с бира.

Pad Thai 

Pad Thai е едно от националните ястия на Тайланд, които могат да бъдат намерени в Банкок буквално навсякъде. По време на Втората световна война Тайланд се сблъсква с недостиг на ориз поради трудната ситуация в страната. За да се пребори с това, правителството насърчава диета, богата на макарони. В резултат на това ястието е станало изключително популярно сред местните жители. Pad Thai е печено с юфка, приготвена с яйце, тофу, морски дарове или месо, рибен сос, нарязани фъстъци и разнообразие от пресни зеленчуци, като кълнове и моркови.

Арктически студ ли? В най-студеното село на света животът на минус 40 градуса тече с пълна сила

Кокосов сладолед в кокосова купа 

Уличните търговци, които продават този освежаващ сладкиш ще ви предложат порция кокосов сладолед в зелена кокосова обвивка, гарнирана с шепа сушени кокосови стърготини, фъстъци, пресен кокосов пулп и кондензирано мляко. Не пропускайте възможността да опитате този деликатес.

Roti Prata 

Тайландската версия на палачинката Egg Prata произхожда от Индия, но тайландските готвачи са измислили свое собствено ястие и я предлагат с уникални сладки пълнежи. 
Често те се правят от тесто, нарязано на квадрати и нанизано върху дървени шишове. Най-популярните пълнежи са плодове като ягоди или банани с кондензирано мляко или шоколадова паста.

Тайландска оризова супа със свинско "Джок" 

Има много варианти за приготвяне на това оризово ястие в Азия. В Тайланд тя се нарича "Джок". Местните хора ядат бульон с ориз като закуска, но можете да го ядете по всяко време на деня. Тайландската оризова супа обикновено се сервира с кюфтета от свинско месо или парчета от черен дроб, яйце, зелен лук и джинджифил.

Тайните на тайландските секс богини (18+)

Юфка Kuai Tiao Ruea 

Това ястие може да се купи по каналите в Банкок, откъдето идва и името. Исторически, това ястие се сервира от лодки по каналите на града, но сега можете да го намерите и от улични и крайбрежни търговци, които са заобиколени с опашки от местни жители и любопитни туристи.
Юфката традиционно се сервира със свинско и говеждо месо, както и с кръв от прасе. Не се учудвайте на размера на порцията, тъй като обикновено се сервира в доста малка купа.

Satay 

Satay е приготвено месо на пръчка, наречено на сладкия и пикантен сос от фъстъци, в който е потопено месо. Можете лесно да разпознаете продавача satay, защото до него винаги има кошница, пълна със зеленчуци, морски дарове и месо на пръчка. Изберете какво искате и продавачът ще го подготви за вас. Месото често се маринира в кокосово мляко и подправки и се продава по 10 броя, със сос за потапяне на готовото месо.

Som Tam -  салата от папая

Som Tam или Som Tum е освежаваща салата от тайландска папая, приготвена от нарязани плодове и обикновено се сервира с малки варени скариди, фъстъци и домати. Някои продавачи ще ви предложат и възможност да добавите твърдо сварено яйце. Тази салата може да се намери в ресторанти, но най-добре е да я изпробвате от улична количка, когато ястието се приготвя точно пред вас, за да можете да уточните колко пикантна я искате.

Напитки в найлонови торби 

В Тайланд местните жители често се шегуват за "правилото на един пръст". Просто казано, това означава, че всичко, което купувате, трябва да бъде опаковано в найлонова торбичка, която може да се носи с един пръст. Повечето продавачи ви продават студени напитки със сламка в малка пластмасова торбичка, която може да се окачи на пръста. Напитките се сервират по такъв начин, че да останат студени възможно най-дълго и да не се нагряват от топлината на ръцете ви. Ще видите много местни жители, които носят тези напитки на пръстите си в Банкок.

Всеки знае, че изучаването на една страна започва с първото хранене, тъй като кулинарните вкусове и хранителните навици ще разкажат много за обичаите и вкусовете на местните жители и за хранителните възможности на страната. 
Но за вас ще бъде още по-прекрасно, че тези ястия ще се запомнят до края на живота ви и ще ви напомнят за времето, прекарано в този кът на света, ако изведнъж решите сами да приготвите тези ястия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай