logo

Ето кои са най-безопасните пътнически самолети

Ето кои са най-безопасните пътнически самолети

Пътниците вече се интересуват с каква машина ще летят, преди да купят билет

В днешно време много хора често трябва да пътуват до други градове, страни, континенти. Има много начини да се придвижите, но не всички са достатъчно бързи и безопасни.

Самолетът е средство за удовлетворяване на двете нужди. Смята се, че това е най-сигурният вид транспорт и неговата скорост е много висока. В допълнение, той се движи във въздуха, което помага лесно да се преодоляват планини, морета и океани.
Ако сте делови човек, който постоянно пътува, или сте запален турист, или вие и вашето семейство сте решили да отидете на почивка в чужбина, тогава неизбежно ще се запитате за безопасността на полетите.

Въпреки че сме сигурни, че самолетът е най-добрият начин за пътуване, не можем да забравим кадрите от телевизора за катастрофи. Затова ви предлагаме да се запознаете с най-безопасните модели самолети. Поради това, когато купувате билети, можете да обърнете внимание на кой самолет ще летите и да решите дали да се качите  на него.

Учени се спуснаха на най-дълбоката точка на планетата за пръв път - ето какво откриха


Какво е сигурност? 

Става въпрос за това колко катастрофи са се случили за определен модел самолет за определен брой часове. Трябва също така да разберете, че има много фактори, които могат допълнително да повлияят на репутацията на самолета. Например, авиокомпанията. Не всяка от тях е в състояние адекватно да предостави на самолета всичко необходимо. Те могат да не купуват нови модели и да използват остарели, които вече е трябвало да бъдат бракувани. Или липсата на финансиране допринася за късното заместване на износените части. Съществува и човешки фактор, когато при проверка на готовността на самолета за полет, те може да не забележат неизправност.

Този рейтинг не взема предвид терористичните атаки и прекалено лошите метеорологични условия.

Във връзка с нарастващия брой самолетни катастрофи, тези рейтинги стават все по-популярни, провеждат се от британската компания Ascend и известното американско списание BusinessWeek. Можем да кажем предварително, че благодарение на научните изследвания, бяха идентифицирани две компании, които строят най-безопасните самолети. Това е американската компания Boeing и техният европейски конкурент Airbus. Но това не означава, че всичките им модели са безопасни, има случаи с не най-успешни инженерни идеи. За тях също ще бъде разказано.

Рейтинг на безопасните самолети

Най-добрите от най-добрите ще бъдат изброени по-долу. За това трябва да се ръководите при закупуване на билети. 

Boeing 777. С право се нарежда на първо място. От началото на 1995 г., когато започва да лети, не е настъпило нито едно сериозно произшествие.Вече са построени над 700 от тези самолети, които са прелетели десетки милиони часове. Той може да събере от 300 до 500 души, което го прави най-просторен. Също така, благодарение на най-добрите двигатели, той се смята за един от най-бързите, въпреки размера си. В неговата история има само една малка катастрофа, която отне живота на трима души, но това беше всичко, останалите пътници останаха живи и здрави. Неговият статут малко се разваля от човешкия фактор. Така през 2014 г. един от самолетите бе изчезнал от радара (неговото търсене не е довело до нищо и се счита за изчезнал без вест), а след това друг бе свален в Донбас в Украйна.

Другата Америка или Лос Анджелис какъвто не сте го подозирали

Airbus A340. На второ място е самолетът на европейската компания. Те вече са изминали повече от 13 милиона часа, като през това време е имало само няколко малки инцидента, в които всички пътници останаха живи. Може да се постави на първо място, само дето броят им е много по-малък (повече от 300) в сравнение с Boeing 777, тъй като е по-скъп за експлоатация.

Airbus A330. Друг европейски модел. До 2008 г. той заема водеща позиция в този рейтинг и бе най-надеждният самолет. Но се случиха няколко злополуки (дори имаше жертви), което доведе до лек спад в списъка.

Boeing 747. Този модел се счита за най-известен. Външният му вид е разпознаваем навсякъде. Първоначално стартира през 1969 г. и все още се използва. След повече от 40 години той все още се намира в топ 5 и заслужено се намира в тази класация. Имаше инциденти с този модел, но повечето от тях се дължеха на грешки на пилот или диспечер, както и на климатични условия. Няма нищо 100% надеждно, така че процентът на произшествията за 18 милиона летателни часа е напълно незначителен.
Boeing 737 NG. Като цяло, моделите 737 не са много добри, но с префикса NG са съвсем нормални. Тези букви означават "ново поколение". Това означава, че старият модел 737 е подобрен и е наречен Boeing 737 NG. От тях са повече от 2500, а в продължение на 17 милиона часа има 3 катастрофи, но за съжаление големи, в които са загинали 277 души. От всички модели 737 , според експерти, това е най-успешният и безопасният.

Boeing 767. Произведени от началото на 80-те години, се използват повече от 800 броя, честотата на произшествията е 1 на 15 милиона часа. Този модел се използва главно за полети на дълги разстояния. През цялата си история 15 самолета са катастрофирали и са загинали 851 пътници.

Airbus A320. Затваря класацията. Започва да се произвежда от края на 80-те години, построени са повече от 3000 броя.С него се е случила еднократна катастрофа след около 15 милиона часа полет. Имало е инциденти с 33 машини, жертви естествено е имало. Най-големият отнема живота на 199 души. Няколко самолета изгоряха в хангарите си в Брюксел, хора нямаше пострадали. Някои паднаха поради грешки на пилотите, като например във френските Алпи.


Рейтинг на най-опасните самолети

Справедливостта изисква да се споменат и най-неуспешните модели самолети. Една недобросъвестна авиокомпания може също да засегне тяхната репутация. В допълнение, заслужава да се има предвид, че колкото повече самолети се използват, толкова повече полети, толкова повече инциденти. 

Boeing 737. Този модел вече бе споменат по-горе. Той беше модернизиран до Boeing 737 NG, който е доста по.безопасен, но първият модел беше много неуспешен. На всеки 500 000 часа полет се е случвал инцидент. Добрите авиокомпании отдавна са изоставили този модел. Но някои малко бюджетни компании все още ги използват. 

Airbus A310. На 1 000 000 часа 1 инцидент. Той се използва само от страните от Третия свят. 

IL-76 и TU-154. И двата самолета използват бившите държави от ОНД. 1 катастрофа се случва средно на 1 000 000 летателни часа.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай