logo

Учени се спуснаха на най-дълбоката точка на планетата за пръв път - ето какво откриха

Учени се спуснаха на най-дълбоката точка на планетата за пръв път - ето какво откриха

Пластмасови торби и опаковки от сладкиши лежат на дъното на Марианската падина

Марианската падина е най-дълбоката точка на земята. Експедицията  Five Deeps  под ръководството на Виктор Весково, 53-годишен изследовател и инвеститор, достигна дъното на депресията и направи неочаквани открития.

Подводницата Весково DSV Limiting Factor е достигнала дълбочина от 10 928 метра. Миналия понеделник експедицията Five Deeps  обяви своя успех - очевидно нов световен рекорд за дълбоководно гмуркане в Марианската падина. Старият рекорд от 10 912 метра е поставен през 1960 г. от океанографите Дон Уолш и Жак Пикар на батискафа "Триест".

Затварят за поне три години идиличен залив, познат от филмови хитове


Бившият световен рекордьор Уолш също беше на борда на подводния кораб. Според него това е впечатляваща екипна работа.


Експедицията се проведе в южната част на Марианската падина, в така наречената пропаст на Чалинджър.


Екипът на Весково пет пъти се спускал на дъното на депресията. Според учените на дълбочина от осем километра те забелязали розови охлюви, както и четири нови вида ракообразни. Но най-удивителните открития бяха пластмасова торба и няколко опаковки от сладкиши.

Изследователите казват, че учените ще тестват откритите същества, за да определят какъв процент микропластици се съдържат в техните организми. Членовете на експедицията отбелязаха със съжаление, че влиянието на човечеството върху екологията става видимо дори в най-отдалечените кътчета на планетата.

Топ правила за безопасно пътуване от пътешественичка с голяма трагедия в семейството си

Лидерът на експедицията Весково направи солово гмуркане - в най-дълбоката част на океана той прекара почти четири часа в проучване на дъното. Предполага се, че той е поставил рекорд за най-дълбоко самостоятелно гмуркане до рекордна дълбочина от 10,928 метра, което надвишава предишното с 16 метра.


След завършването на водолазната програма, Весково каза: „Тази подводница и нейният кораб-майка, заедно с целия талантлив екип, показаха безпрецедентно ниво на морската технология. Смятаме, че току-що открихме мощна врата към всяко място в океана, който все още не е проучено 90%.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай