logo

Как всъщност са изглеждали египетските пирамиди, когато са били построени СНИМКА

Как всъщност са изглеждали египетските пирамиди, когато са били построени СНИМКА

Когато пирамидите били построени – и в Гиза и на други места, те не изглеждали пясъчно кафяви, както сме свикнали да ги виждаме днес

Древните египетски пирамиди се извисяват от хиляди години и са едни от най-старите оцелели паметници в света. Но как всъщност са изглеждали, веднага след като са построени?

Египетските пирамиди, издигащи се от пясъка в Гиза, за доказателство за човешката изобретателност и инженерна мисъл. Те са построени като гробници за древните фараони, но са устояли на времето и са се превърнали в много по-голям символ.

С хилядолетията, обаче, пирамидите са се променили. Основната причина са действията на строителни работници, които си набавяли строителни материали от тях, както и крадците, плячкосвали гробниците.

Катакомби и Бялата пустиня: Места в Египет, които са по-впечатляващи от пирамидите

Когато пирамидите били построени – и в Гиза и на други места, те не изглеждали пясъчно кафяви, както сме свикнали да ги виждаме днес. Те били покрити със слой блестящ седиментен камък.

„Всички пирамиди били облицовани с фин бял варовик“, обяснява Мохамед Мегахед, професор в Чешкия институт по египтология в Карловия университет в Прага, пред Live Science.

Варовикът давал на пирамидите гладък лъскав външен слой, който блестял ярко под силното египетско слънце.

Само за построяването на Голямата пирамида в Гиза строителите използвали 6,1 млн. тона варовик. За съжаление, много владетели започнали да използват варовиковата облицовка на пирамидите за други строежи. Има сведения, че варовикът е започнал да бъде премахван от пирамидите по времето на Тутанкамон и продължило до 12-и век сл. Хр.

Днес част от варовиковия слой може да се види на върха на пирамидата на Хефрен в Гиза.

Днес на върха на пирамидите в Гиза няма нищо, но първоначално върху тях е имало завършващи камъни, наричани пирамидиони. Те били покрити с електрум (електрон) – смес от злато и сребро, посочва Мегахед. Пирамидионите изглеждали като заострени бижута на самия връх на пирамидите.

Тайната на подземния лабиринт под най-старата египетска пирамида

(Снимка: Budget Direct)

Повечето пирамидиони са изгубени през вековете, но има няколко, които са запазени в музеи. Те показват, че върху тях са били издълбани религиозни изображения.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Солон

Солон 21.03.2023 18:42

Страните имат леко извивка навътре.Не са плоски.

чудеса

чудеса 21.03.2023 18:55

Когато човечеството разбере как,защо и от кого са построени,ще отвори нова страница на развитието си.Дори и днес не сме в състояние да построим такъв сложен обект с такава прецизна точност.

филанкиши

филанкиши 21.03.2023 19:10

От кои "хора" са били построени тези пирамиди бе малоумници!?

Бето

Бето 23.03.2023 11:01

Каква инженерна мисъл бре тъпац и, мисъл на извънземна цивилизация Да, а маймунка египтяни само са гледали.

все се надявах

все се надявах 24.03.2023 3:11

Все се надявах да сте публикували видео от откриването.........уви ! Ще изчакам още !