Намираме се в разгара на това време от годината, където всички празнуват с пълна сила, а алкохолът и храната са в изобилие.
Дори да се намирате в страна, където не се празнува Коледа, със сигурност преяждането и препиването ще ви застигнат по Нова година. Независимо колко е напреднала науката, обаче, все още няма вълшебно хапче, което веднага да ви отърве от махмурлука.
Австралийските мъже живеят най-дълго – ето какво е различното на живота там
Какво, обаче, може да се направи, за да почувствате поне малко облекчение? В повечето случаи отговорът е във въглехидратите. Махмурлукът в общи линии представлява сериозно обезовдняване и падане на кръвната захар. Това кара потърпевшият да изпитва симптоми като гадене, световъртеж, раздразнителност и болка.
Въпреки че все още няма универсален лек, хората по света постоянно се опитват да измислят средства за справяне с проблема. Разбира се, най-добрият начин да го избегнете, е да не прекалявате с алкохола.
Но ако това се случи, ще откриете, че съществуват какви ли не идеи да борба с махмурлука. Ако ако пътувате, ще откриете, че в различните страни те са още повече и по-чудновати.
От вурст с къри до сок кисели краставички и тост с авокадо – вижте как хората по света използват различни храни и напитки, за да се преборят с махмурлука.
Париж
Ако въпреки желанието си да останете трезвени, се подхлъзнете неусетно, нищо не е по-добро от Блъди Мери. Въпреки че можете да го откриете почти по целия свят, в Париж го тачат особено много, тъй като то е създадено там през 1921 година в Harry's New York Bar.
Въпреки че през годините много барове са добавяли свои идеи към напитката (например сега хрянът е много популярен), Harry's New York Bar все още го правят по класическа рецепта – водка, доматен сок, сос табаско, сол, пипер, лимон и сос Уорчестър.
Лондон
Разтопеното сирене върху гореща пица е много примамливо, когато сте препили, но пицата не е единственият лек. В Лондон обикновено сирене върху препечен хляб си е истинска прелест и е нещо елементарно, което можете да си направите вкъщи, независимо колко голямо е страданието ви.
Препичате си хляб на скара от двете страни, след това го намазвате с масло и пикантна горчица, а отгоре поръсвате с настърган чедър. Слагате го отново в скарата, докато сиренете се разтопи, и воала – вече ще ви е по-лесно да преживеете деня.
Берлин
Берлинчани обичат пикантния вурст по всяко време на деня, но това класическо германско ястие е може би най-подходящо в деня след бурна нощ в Берлин.
Пикантният вурст е направен от печена свинска наденичка, нарязана на парчета, и гарнирана с пикантен кетчуп и поръсена с къри. Богатият сос, сочната наденица и горещината от подправките ще събудят заспалите ви сетива и ще ви върнат от мъртвите.
Копенхаген
Flæskestegssandwich (сандвич с печено свинско) е един изумителен, сочен сандвич – истинско съкровище за гладните и нетърпеливите. Датската кухня, противно на очакванията, е доста разнообразна.
Знаковият за страната сандвич е истинско пиршество – тънки като лист резени печени свинско от врат с хрупкава гарнитура, кисели краставички, червено зеле и пикантна майонеза.
Можете да го хапнете превантивно, за да прогоните махмурлука, или да излезе да си го купите, когато се събудите с нечовешко главоболие.
Манила
Всеки, който е пил с местните жители на Манила, не може да им отрече способността да се забавляват бурно.
Шеф Джорди Навара, който работи в един от най-добрите ресторанти в града, препоръчва: „По отношение на това какво да ядете след тежък запой, много филипинци си вземат тапсилог.
В общи линии това е подправено, полусушено или мариновано телешко с чеснов ориз и пържено яйце“.
В Манила всички смятат, че за да надхитрят махмурлука, трябва да изядат голямо мазно ястие в края на пиянската вечер.
Сидни
Сидни е известен с културата си за здравословни ястия и брънчове. Намачканото авокадо на препечена филия, което вече е толкова популярно по света, е австралийско изобретение.
Това е едно вкусно и здравословно ястие за закуска, но също и чудесен вариант срещу махмурлук. Високото съдържание на калий в него помага за възстановяването на това вещество в организма, а заедно с яйцата става сериозна храна срещу махмурлука. Добавете малко лют сос и определено ще се почувствате ободрени.
Токио
Хисато Хамада, основател на верига заведения, известни с луксозните си телешки сандвичи „Кобе“, твърди, че най-доброто противодейстие на махмурлука е да ядете преди да си легнете след запой.
Той препоръчва да ядете еки-соба – нудълс соба, които се приготвят бързо и могат да бъдат намерени почти на всеки ъгъл.
„Любимият ми вид е с темпура и сурово яйце, накълцано неги (китайски праз) и соев сос, който е топъл и хранителен. Много приятно и засищащо ястие, което ще ви върне обратно в изправност“, казва Хамада пред Си Ен Ен.
Банкок
Тайланд има забележителна култура на хранене на световно ниво.
Перм Паитаят, автор на статии, свързани с храната, посочва: „Първата храна, която трябва да изберете в борбата с махмурлука, е „као том куи“: тайландско-китайска интерпретация горещо оризово ястие с гарнитура от запържено месо или пикантна салата“.
В Банкок има места, където предлагат това ястие 24 часа в денонощието.
Монреал
Пържени картофи, сос грейви и сирене от извара – в Канада това е неофициалното национално ястие, което местните ядат в деня след тежка вечер.
Наричат го „путѝн“ и е най-популярно в Квебек. Предлагат го с добавки като бекон, свински или патешки късчета.
Единбург
Наденицата „лорн“, известна още като „квадратна наденица“, се счита за национално богатство и истинско чудо срещу махмурлука от повечето шотландци.
Когато говорим за препиване, изключително важно е с каква гарнитура ще бъде поръчана тя. Местните избират т.нар. сутрешно роле, което се продава в почти всички местни магазини.
Москва
В Русия чаша от сока на киселите краставички е традиционен лек срещу махмурлука. Идеята е, че соленият сок ще ви накара да пиете още повече вода – нещо, от което организмът се нуждае, когато е обезводнен.
Това е изключително удобно и евтино решение, особено ако не можете да понесете мисълта за сериозно ядене. Освен това зад него стои и научно обяснение.
Дъблин
Дъблин е добре известен в кръчмарската си култура, затова не е изненадващо, че и там си имат ястие за деня след купона.
Оказва се, че след брутален ирландски запой местните най-обичат закуската „блаа“. Това е традиционен бял хляб от град Уатърфорд, придружен с мазно месо и въглехидратна добавка.
Обикновено пухкавото хлебче е намазано с масло и с плънка от бекон, наденица и черен пудинг. Местните му добавят кафяв сос – британския вариант на кетчуп, но никога добре познатия американски доматен сос.
Ню Йорк
Бекон, яйца и сиерене – това никога не е лоша идея. Но когато страдате от нечовешки махмурлук, това си е гениална идея, особено ако няма вариант да си останете в леглото, а трябва да тичате по задачи.
Неписаните правила за поведение на шведска маса, които ще спасят достойнството ви
В Голямата ябълка винаги на ъгъла има будка, където да ви изпържат едно-две яйца, да ги покрият с американско сирене, да им сложат мазен бекон отгоре и да ги напъхат в питка.