logo

Кой е най-големият наш град с буквата “А”

Кой е най-големият наш град с буквата “А”

Може би сте запознати с класациите на българските населени места

Може би сте запознати с класациите на българските населени места. Вероятно знаете кои са най-големите и кои най-малките от тях.

Почти сигурно е, обаче, че не сте се замисляли за подредбата им според буквата, с която започват имената им.

С буквата “А” имаме цели 82 от тях, като 9 са градове. Сред тези 9 се открояват 2 по-големи града.

Но кой е най-големият град с буквата “А”?

Топ 5 на едни от най-красивите планински градове в България

1. Асеновград – 50 631 жители

На почетното първо място е Асеновград с неговите малко над 50 хиляди души по настоящ адрес към септември 2023 година. Въобще на Асеновград му върви да бъде на първо място във всяка класация. Освен това той е:

- най-големият необластен град в България

- най-големият град в Родопите

- най-големият в област Пловдив след град Пловдив

Просто няма начин Асеновград да не спечели и тази класация. Град с много богата история. Разбира се, носи името на един от най-славните ни царе – Иван Асен II. Заради многото църкви е известен още и като “Малкият Йерусалим”, съобщава poznanieto.bg. 

2. Айтос – 22 150 жители

На почетното второ място е град Айтос. Данните за неговото население също са по настоящ адрес към септември месец 2023 година. Градът е с много богата история.

През години е носил най-дълго време името Аетос, което от гръцки означава орел. Поради тази причина се е наричал и Орлово и Орловец. Вече конкретната дума Аетос се свързва от някои учени с един от учениците на Орфей, който носел това име. Други го свързват с непристъпната крепост, която наподобявало Орлово гнездо. Така или иначе, Айтос е град е много богато минало и прекрасна природа.

3. Аксаково – 7 911 жители

Аксаково допълва почетната тройка с 7911 души по настоящ адрес към септември 2023 година. Градът е с прекрасно местоположение, само на около 10 км от Варна. Старото име на селището е Аджемлер, което според големия български учен Васил Миков се превежда като "персийци".

Селището запазва дълго време своето име, но през 1934 година е променено на Аксаково – кръстено е на името на Иван Аксаков. Това е един от руските общественици, които изиграват огромна роля в популяризацията на Българския въпрос в Русия. Играе изключителна роля, за да настрои руското обществено мнение в полза на война срещу Османската империя през 1877-1878 година. 

По отношение на град Аксаково, той е един от най-младите градове в България. Такъв е от 2004 година, когато бива въздигнат в този статус, тъй като покрива условията вече да не бъде село.

4. Ардино – 4521 жители

Данните за Ардино също са към септември 2023 година. Един от най-големите ни градове в Родопите – особено в нейните западни части. Интересното е, че до 1934 година носи 2 имена – Егри кьой и Хаджъ кьой. Първите писмени сведения за селището са от средата на XIX век от френски пътешественик. Самото име Егри кьой или Егри дере е по името на реката, която минава оттам.

Най-голямата атракция е Дяволският мост, който се намира в близост. Там е снимана част от един от най-известните български филми – "Време разделно".

5. Априлци – 2598 жители

Данните за Априлци са към края на 2022 година. Интересното е, че Априлци е създаден като град чак през 1976 година. Това се случва след сливането на 4 големи села, които в момента са негови квартали :

- Ново село

- Зла река

- Видима

- Острец

Това превръща и Априлци в един от претендентите за най-дълъг град. Смята се, че неговата дължина е впечатляващите 22 км.

6. Ахелой – 2122 жители

Данните за Ахелой са към септември 2023 година. Градът се намира на около 30 км от град Бургас – в крайбрежната зона на Ахелойски залив. Старото име на селището е Чимос, което е побългарено на Чимово през 1934 година. През 1960 е преименувало на сегашното си име.

За думата "ахелой" има много спорове относно нейния произход и какво означава. Приема се, че е тракийска и има връзка с “ахел” – вода, воден. Мястото е свързано е с една от най-големите ни военни победи - тази на Симеон през 917 година. Друг интересен факт е , че Ахелой е обявен за град чак през 2009 година.

7. Антоново – 1457 жители

Антоново е град в област Търговище, но е разположен на равно разстояние между административния център на областта и Велико Търново. Данните за неговото население са към септември 2023 година. Сменило е няколко имена през годините:

- Яйла кьой

- Поляне – от 1934 до 1949 година

- Антоново – по името на Антон Кръстев

През 1974 година е обявено за град.

8. Алфатар – 1370 жители

Данните и за него са към септември тази година. Намира се на окло 20 км от Силистра и на малко повече от румънската граница.  Алфатар е старо българско селище. Познато е още от средата на XVI век. Много неговите жители бягат в Руската империя след една от поредните Руско-турски войни през XVIII век. На тяхно място се заселват доста бежанци от Сливенско и Ямболско през 1828-1829. Те също бягат от репресиите на турците след поредната война между Русия и Османската империя.

Това превръща Алфатар в едно от най-големите села в Добруджанско към датата на Освобождението. Селото е част от Румъния между Втората Балканска война и Крайовската спогодба, като селяните водят голяма и успешна съпротива срещу дебългаризацията. Връща се в рамките на България и за кратко носи името Генерал Лазарово.

US списанието Travel публикува списък с топ 10-те градове в Европа, №1 е български

9. Ахтопол – 1281 жители

Ахтопол е най-малкият град с буквата “А” спрямо посочените данни. Неговото население е към края на 2022 година. Градът е с много богата история. Много често той сменя държавата си през Средновековието, тъй като се пада граничен град между България и Византия. Бива превзет през 1453 година заедно с Цариград и неговото население е разселено. Върнат е в България чак по времето на Балканските войни, като там се заселват много български бежанци от Източна Тракия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Капитана

Капитана 28.10.2023 12:32

Асеновград е хубав град, но е пълен с пумаци и турци!

ofpfasexggdbh

ofpfasexggdbh 28.10.2023 22:50

Разпродажба! Хладен, удароустойчив и водоустойчив монокъл с 16x увеличение. Сега можете да видите всичко и само на половин цена----->> https://e.vg/mono