Лекар посочи как да се предпазим от хранително натравяне на почивка

Най-честата причина за повръщане и диария на почивка са острите чревни инфекции

https://pochivka.blitz.bg/narachnik/lekar-posoci-kak-da-se-predpazim-ot-xranitelno-natravyane-na-pocivka Pochivka.blitz.bg
Лекар посочи как да се предпазим от хранително натравяне на почивка

Източник: Снимка: Shutterstock

Хранителните отравяния и чревните инфекции са най-честите болести по време на ваканция и пътуване. Гастроентерологът, експерт, консултант по лабораторна медицина Юлия Зотова обясни как да ги избегнете и да не развалите почивката си.

„При хранително отравяне и остри чревни инфекции гаденето и повръщането са основните симптоми, на които трябва да обърнете внимание. Най-честата причина за повръщане и диария на почивка са острите чревни инфекции – ротавирус, норовирус, хепатит А, салмонелоза, стафилококова инфекция“, каза руската лекарка пред сайт за пътуване. 

Тези инфекции могат да се предават чрез контакт (чрез мръсни ръце и замърсени предмети), храна (при ядене на продукти, заразени с вируси) и вода (при пиене на вода с вируси; в случай на поглъщане на вода по време на плуване в езеро или басейн).

Руска блогърка: Никога не яжте това в Египет, опасно е!

За да се избегне инфекция, лекарят съветва да се спазват определени правила. Затова се препоръчва да се храните само в хотела. В същото време не трябва да купувате храна на пазарите и сергиите, а само в магазина във фабрична опаковка. Също така не се препоръчва да опитвате непознати храни и ястия. Месото, рибата и морските дарове, както отбелязва лекарят, трябва да бъдат термично обработени.

Освен това е важно да се пие само бутилирана вода. Преди хранене не забравяйте да измиете ръцете си със сапун. Зеленчуците и плодовете трябва да бъдат почистени и измити с вряла вода преди употреба. Също така, когато плувате в морето или басейна, не трябва да се допуска вода да влиза в устата.

„На почивка е лесно да се изкушите да опитате всякакви местни ястия. Въпреки това, пикантна, мазна, непозната храна с много сосове и различни компоненти може да предизвика атака на остър гастрит, холецистит и дори панкреатит. Тези опасни състояния обикновено се проявяват със силна слабост, повръщане, болки в корема, загуба на апетит и може да се появи треска “, предупреди Зотова.

За да се избегнат подобни последствия, гастроентерологът посъветва основното хранене да се провежда в ресторанта на хотела и да се сведе до минимум дегустацията на местни деликатеси. Също така е необходимо да се спазва режимът на пиене - около 2-2,5 литра вода на ден.

5 правила на етикета във Франция, които балканците непрекъснато нарушават

„Ако страдате от хроничен гастрит или панкреатит, тогава трябва да спазвате специална диета дори на почивка. Обикновено хотелите имат бюфет, така че е по-добре да изберете ястия, които отговарят на вашата диета. В ежедневното меню е необходимо да се добавят кисело-млечни продукти, пълнозърнест хляб, зърнени храни, риба, постно месо, задушени или задушени зеленчуци. В същото време не трябва да се увличате от местни ястия с високо съдържание на подправки и сосове, както и алкохол, това може да провокира нова атака на болестта “, обобщи гастроентерологът.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
1 Коментара
Пълна глупост
преди 1 година

Ако не опиташ уличната храна няма как да разбереш къде си бил!

Откажи