logo

Мумия на канибал убиец разпали скандал в Тайланд

Мумия на канибал убиец разпали скандал в Тайланд

Тече петиция да не го държат зад витрина в музей, а да го погребат достойно

Мумията на прословутия канибал убиец Си Куй беше любима атракция за много посетители на Музея по съдебна медицина в болница Сирирай. Можете да прочетете повече за този маниак в тази статия за Тайландски убиец-канибал и къде можете да се срещнете с него.

След като бе заловен и екзекутиран, болница Сирирай поиска тялото му за изследване. Тогава то беше покрито с течен парафин и мумифицирано. Било решено тялото да бъде оставено в анатомичното отделение, след което Си Куй  бил преместен на изложба в Музея за съдебна медицина  Songkran Niemsan.

И до днес този експонат се счита за значим за музея и тайландската медицина като цяло.

Миналия месец обаче избухна дебат за тялото на Си Куй. Имаше онлайн петиция в полза на нова  тялото да бъде погребано правилно, връщайки достойнството му. Не било добре убиецът  канибал да стои във витрина за радост на посетителите.

Трагедията на съвременните Девадаси. Как "съпругите на боговете" продават дъщерите си

Под петицията се подписаха 17 хиляди души. Ръководството на музея дори трябваше да смени табелата от „Си Куй - людоедът“ на „Затворник, осъден на смърт“.
Деканът на медицинския факултет на болницата в Сирирай счита това за откровена глупост. В крайна сметка, ако бъэде погребано тялото на Си Куй, тогава трябва да се направите това и с останалите трупове, които се използват като учебен материал и също са изложени в музея. В допълнение, Си Куй е история на ужасите, тайландски фолклор и мнозина идват да го видят!

Началото на тази ситуация бе поставено от видео, публикувано в YouTube, в което се казва, че може би Си Куй е бил накиснат. Въй видеото се показва майката на единствената оцеляла жертва и тя каза, че не Си Куй е нападнал дъщеря й. И започнало да се говори как изложбата нарушавала правата на човека и т.н.

Професор Празит Ватанапа обясни, че целта на музея е да се превърне в източник на обучение, а изложбата Си Куй предоставя информация за медицинския изследователски процес в миналото, без намерение да нарушава правата на човека. Той обаче отбеляза, че ръководството на музея не е стигнало до едно-единствено решение какво да прави с мумията Си Куй.

Невероятно! Златни пясъци издуха прочутата Ипанема в световна плажна класация

"Бихме искали да чуем и двете страни. Привържениците вярват, че би било чудесно, ако задържим трупа и добавим информационни щандове за изложбата. Други смятат, че сме нагли по отношение на Си Куй. Бих искал да кажа, че уважаваме Си Куй и другите. Труповете - те са източник на обучение и знания.

Изложбите ни показват как полицията е хванала заподозрените. Например от ъглите на дупките за куршуми в черепите можехме да разберем къде е стоял убиецът. Когато погледнем праха върху кожата, можем да изчислим колко далеч е бил убиецът и цялата тази информация ще ни помогне да хванем убиеца," обясниха от ръководството.

В допълнение към мумията на Xi Kui в залата са изложени други запазени трупове, включително на изнасилвач - убиец, който бил екзекутиран, на Нуан Чави, медицинска сестра, убита от съпруга й през 1959 г., и доказателствата, останали след тези престъпления, включително дневник, нож и дрехи.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай