logo

На бас, че не знаете поне половината от тези любопитни факти за Албания

На бас, че не знаете поне половината от тези любопитни факти за Албания

Предварителното проучване на дестинацията е основно правило за безпроблемно пътуване

Албания е независима държава от 106 години. С годините тя става все по-популярна дестинация сред туристите. Това включва и мнозина българи, които я избират заради географската близост, ниските цени и красивите плажове.

Ако планирате да посетите балканската страна, ще ви е от полза да се запознаете с няколко любопитни факта за нея. Със сигурност за нас като почти съседи някои от тях са известни, за разлика от западните туристи.

Пътеводител: Местата, които са задължителни за разглеждане в хърватското бижу Сплит

Убедени сме, обаче, че има неща, които доста ще ви изненадат, независимо за колко подготвени се смятате. А предварителното проучване на дестинацията е основно правило за безпроблемно пътуване.

Предлагаме ви 15 забавни и любопитни факта за Албания:

1. Вечерно време албанците обичат да се разхождат. Но това не е просто разходка. Извесетна като „чиро“, това е официалната вечерна обиколка навън, където всеки местен жител излиза да се разтъпче и да се осведоми за последните новости със съседите.

В много градове затварят пътищата в определените часове. Жилищата се изпразват и всички се събират на различни места, ходят и говорят докато падне мрак.

2. Когато албанец се съгласява с вас, той поклаща глава. А когато не се съгласява, кима. Звучи познато, нали? Да му мислят чужденците, които и в България доста се объркват.

3. Мнозинството албанци са мюсюлмани. Около 70% от населението. 60% от тях са сунити. 17% от цялото население са християни, което ги прави втората религиозна общност.

Останалата част са или атеисти или не посочват вероизповедание. По времето на комунизма религията е била забранена.

4. Вероятно ще забележите голям брой плашила, поставени на странни места. Това всъщност са играчки. Албанците вярват, че една такава играчка, поставена върху къщата или друга сграда, която се строи, ще предпазва от завистта на съседите.

Понякога ще видите плюшено мече за същата цел. Странното е, че куклата или мечето често са набити на прът или провесени на въже като бесилка. Според някои, това са талисмани, които носят късмет.

5. След края на комунистическото управление през 1991 година в страната живеели около 3 млн. души, но имало едва 3000 автомобила. Страната била в изолация дълго време и само висшите партийни функционери имали право да ползват коли.

След това много коли са внесени в страната, а националното предпочитание е за „Мерцедес“.

Впечатляващо: Водач ускори до 315 км/ своя 14-годишен Mercedes AMG (ВИДЕО)

Албанците имат репутацията на едни от най-лошите шофьори на света. Не само че пътищата не са никак добри, но и самите шофьори спазват някакви си свои правила за движение. Оглеждайте се и в двете посоки преди да пресечете.

6. Националната героиня на Албания е Анеза Гонджа Бояджиу. Светът я познава като Майка Тереза. Родена е в Скопие, но е с албански произход.

Тя е една от най-почитаните фигури на 20 век. Единствената албанка, носител на Нобелова награда.

7. През 1995 година е приет закон, който изисква от гражданите да плащат данък за светофарите в родните си градове. Жителите на Шкодра били обложени като всички останали, но започнали да протестират – в града нямало светофари.

Това е един от най-старите градове в Европа и петият по големина в Албания. Заслужава си да се види чудесният Стар град, който ще очарова любителите на историята. Както и крепостта Розафа със страхотен изглед към Шкодренското езеро.

8. Управлението на Албания се е променяло много пъти. След като страната обявява независимост от Османската империя през 1912 година, през 1939 е окупирана от Италия. Малко след това, през 1944 година контрола поемат комунистите.

През следващите десетилетия Албания е съюзник първо със СССР, а след това с Китай. Накрая, през 1991 година режимът пада и страната отново обявява независимост и установява многопартийна демокрация.

Не е изненадващо, че новото правителство се изправя пред доста тежки предизвикателства като висока безработица, корупция и неразвита инфраструктура.

9. Най-високата точка в Албания е Maje e Korabit или Голем Кораб. Този връх се издига на 2700 м височина и стои точно на границата със Северна Македония, което го прави най-висок връх и за двете държави.

10. Столицата Тирана има много общо с останалите европейски столици, с изключение на едно – там няма ресторант „Макдоналдс“ (другото изключение е Ватиканът).

Там имат „Колонат“ – албанска фастфууд верига, чието лого подозрително напомня на това на „Макдоналдс“.

Тирана е сърцето на една нация с много жива и младежка атмосфера. Трансформацията от посткомунистическия период е най-видима тук. Няма почти нищо общо със стария си вид.

11. В момента повече албанци живеят в чужбина, отколкото в страната. Ако пътувате из Балканите, на много места ще видите хора, носещи традиционните албански шапки „келеши“.

Броят на албанците в Европа е между 7 и 10 млн., основно в Северна Македония, Черна гора, Косово и Гърция. Едва 3 млн. албанци живеят в страната.

12. Албания има над 750 000 бункера на територията си. Няма как да ги пропуснете. Всички те са построени по време на управлението на Енвер Ходжа с цел предпазване на страната от инвазия – каквато така и не се случила.

Повечето бункери са неприятни за окото и много албанци не ги харесват, защото им напомнят за над половинвековния период на изолация. Някои от тях са трансформирани в музеи, артистични пространства и бизнес сгради.

13. Столицата Тирана е изненадващо интересна. Въпреки годините на оскъдица, в модерна Тирана може да се види истински модерен дух.

Вероятно ще очаквате пейзажът да бъде доминиран от сиви панелни сгради, както в останалите посткомунистически европейски градове, но има много зелени пространства и много цветове.

Голяма заслуга за това има Еди Рама, който освен политик е и художник. Той е кмет на града от 2000 до 2011 година.

14. Ракията е национална напитка, но внимавайте. Ракията, която се прави по селата, е равна на три нормални питиета.

Навсякъде на Балканите може да се намери ракия. Но албанската версия е уникална. Прави се от грозде по старовремска рецепта и е невероятно силна.

Ще установите, че повечето барове я предлагат, но обърнете внимание откъде я наливат. Ако е в пластмасови бутилки, предназначени за различна употреба, или от стъклена дамаджана, много вероятно да е домашно производство, от което последиците са непредвидими.

15. За традиционното албанско облекло се използва вълна, памук и коприна с бродирани фигури и символи като сребърен и златен албански орел. Други символи са с езически произход – като луна, звезди, слънца и змии.

Искрящи води и зашеметяващи гледки – най-добрите плажове на Черна гора

Всеки регион има собствени традиции и с радост ще ви обяснят дребните различия. Ако търсите интересен сувенир, който да отнесете вкъщи, можете да си купите чифт опинга – традиционни обувки, които носели мъже и жени.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай