logo

Не се живее! 10-те най-горещи големи града в света

Не се живее! 10-те най-горещи големи града в света

Има места по света, където екстремната жега не е просто вълна или временно явление, а нещо постоянно

Горещото време е враг на приятните преживявания. Там, където човек трябва да си прекара добре навън, често се налага да се крие и да търси спасителна сянка.

Когато е жега, бързаме да се скрием на закрито, да усилим климатиците до опасни нива и да направим всичко възможно да не пуснем безкрайната жега отвън да влезе вътре.

И като се има предвид всичко това, има места по света, където екстремната жега не е просто вълна или временно явление, а нещо постоянно. От тропическите мегаградове до пустинните цивилизации, вижте кои са големите градове по света, които постоянно трябва да живеят с непоносими горещини.

5 ужасни недостатъка на Анталия, които ще ви откажат от почивката там

Ако не сте фенове на парещото слънце, веднага сложете тези градове в списъка с места, които не бихте искали да посетите.

1. Джазън, Саудитска Арабия

Джазън е пристанищен град на брега на Червено море с население под 2 млн. души. Този ултра горещ град трябва да живее целогодишно с голяма жега, което го прави един от най-топлите в света, съобщава airconco.com.

2. Банкок, Тайланд

Въпреки че летните температури в Банкок не са от най-високите, това е най-горещият град, когато става дума за целогодишна жега. Температурите в тайландската столица редовно се качват над 40 градуса през деня, а през нощта не става много по-хладно.

3. Лас Вегас, Невада

Разположен насред враждебната пустиня Невада, Лас Вегас регистрира най-високите температури сред градовете в Щатите. През деня градусите често стигат 40 и повече, което се оказва голям проблем за неподготвените туристи.

Лас Вегас не е най-горещият град в Северна Америка, но се намира много близо до най-горещото място в Западното полукълбо – Долината на смъртта. През 1911 г. в природния парк там е измерена температура от 56,7 градуса по Целзий – само с един градус по-малко от абсолютния световен рекорд.

4. Хонконг, Китай

Хонконг не е най-горещият голям град в света. Даже не би влязъл в списъка с топ 10 по градуси. Но в комбинация с легендарната влага, приличащият на сауна тропически град един от най-екстремните и трудни за живеене, особено през най-влажния сезон.

Колко лошо е това? Толкова, че жителите на Хонконг си правят специални маршрути до желаната дестинация, които да минават през колкото се може повече молове с климатици. Въпреки че дневните температури са около 30 градуса, този супер влажен китайски град се усеща като парна баня.

5. Мексикали, Мексико

Баха Калифорния е място е екстремни температури, а Мексикали е град в неговия център. Този метрополис има над 1 млн. жители, които живеят на 40 градуса през лятото, а също и горещи вълни, които хората едва издържат.

Заради своето затворено местоположение в пустинята, Мексикали има едни от най-високите температури в Баха Калифорния. За разлика от други крайбрежни градове, той е лишен от умерените температури, идващи от Тихия океан.

6. Мелбърн, Австралия

Мелбърн е лека климатична аномалия, дължаща се местоположението между хладния Южен океан и пустинните вътрешни територии на континента. Въпреки че в Мелбърн няма целогодишна жега, през лятото там може да стане по-топло, отколкото в пустинята.

Мелбърн държи рекорда за най-висока температура за столица на австралийски щат – 46,4 по Целзий, измерена през февруари 2009 г.

7. Куала Лумпур, Малайзия

Куала Лумпур е известен със своята красива панорама, разнообразието от ресторанти, магазини и мултикултурна среда. За съжаление повечето посетители го помнят само а едно нещо – непоносимата целогодишна жега и влажност.

Тъй като Куала Лумпур е почти на екватора, градът преживява едни от най-силните жега и влажност, които съществуват на Земята.

8. Финикс, Аризона

Финикс е петият най-голям град в САЩ и, може да се каже, най-горещият. Разположен на границата на Аризонската пустиня, там градусите надхвърлят 40 през лятото, което кара повечето от жителите му да се крият в своите климатизирани домове и офиси.

9. Атина, Гърция

Въпреки че Атина е известна с голямото си замърсяване, гръцката столица е европейски водач и в друга категория – екстремна горещина. През лятото температурите надхвърлят 40 градуса, като рекордът е 48 градуса.

Към проблема се добавя и смогът. Въпреки че има известно подобрение, Атина често се оказва покрита със сива мъгла, което също пречи на охлаждането.

Защо самолетите не летят в голяма жега и полетът ви може да пропадне

10. Кайро, Египет

Разположеният на брега на Нил град е най-големият в Африка и един от най-горещите в света. Заради разположението си покрай голямата река Кайро получава екстремната горещина на пустинята е влажността на Делтата на Нил.

Комбинацията от двете неща водят до непоносима жега, надхвърляща 40 градуса по Целзий през лятото.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Kiko_бачи

Kiko_бачи 23.06.2022 11:40

Доха и Дубай къде са. Към по-хладните ли да ги смятаме, че лятото 45-47 e съвсем нормална топлина.

Съни

Съни 25.06.2022 12:39

А Испания защо я няма? Мадрид, Хатива и др.