logo

Несправедливо пренебрегнат град в Испания: Ще се насладите на евтина и висококачествена храна и напитки

Несправедливо пренебрегнат град в Испания: Ще се насладите на евтина и висококачествена храна и напитки

Туристите често го пропускат заради близостта му с Барселона

Поради географското си местоположение в Северна Каталуния, Жирона често е засенчена от Барселона, но със сигурност заслужава внимание.

Воден от El Celer de Can Roca, награден със звезда Michelin, градът е дом на фантастични ресторанти.

Какво трябва да видите и направите?

Градът е компактен и най-добрият начин да разгледате историческите забележителности е пеша. Жирона е известна със своите 11 моста, най-известните от които са приказният мост Понт де Педра и ръждясалият железен мост Ел Понт де Феро, проектирани от известния Гюстав Айфел. Освен това от този мост имате най-добрата гледка (и перфектна снимка) на цветните къщи, които се редят край реката (Cases de l'Oniar).

Не пропускайте катедралата с нейните впечатляващи витражи.

Тази суперяхта е проектирана да имитира птица, която се носи по водата

Изглед към града

Построени през римско време, реставрираните средновековни стени, които са защитавали Жирона, са чудесен начин да видите града отгоре. След като се изкачите на катедралата, тръгнете малко по-нагоре (потърсете „Passeig de la Muralla“ на картата) и ще стигнете до старата алея. Ще бъдете възнаградени с „широка“ гледка към града, а понякога и към заснежените Пиренеи в далечината.

Велосипед под наем

Жирона е колоездачен център. С общност от професионалисти, които живеят тук, и аматьори, идващи на почивка, със сигурност ще забележите велосипедисти, които минават покрай вас. Ако искате да се присъедините към тях, това е чудесен начин да разгледате близката провинция. Предлагат се и електрически велосипеди, като цената е около 40 евро на ден.

Ядене и пиене

Що се отнася до местата, това, където се намира Le Bistro, е несравнимо. Най-доброто време за посещение е обяд, където можете да се насладите на менюто за деня на популярна цена (дневното меню струва €20 за три ястия, хляб и чаша вино).

Градовете по света, където почивката е истинска

Ястията включват задушено свинско с нарязани бадеми и треска с домати и айоли салса. Звучи вкусно? Е да. Като се има предвид близостта му до френската граница, е ясно, че градът може да предложи и страхотен креп. Creperie Bretonne сервира палачинки в бретонски стил на разумни цени (от €5) в странна обстановка, украсена с ретро филмови плакати и артикули втора употреба.

Как да стигнем дотам?

„Най-безболезнено“ е да пътувате със самолет до Барселона, след което си струва да пътувате с влак до Жирона. Пътуването отнема около час, струва 7 евро.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай