logo

Няколко изненадващи факта за германците и начина им на живот

Няколко изненадващи факта за германците и начина им на живот

В немския език нормите на общуване са регламентирани

Милиони хора посещават, живеят и работят в Германия. Сред тях са и много българи – някои пътуват до там и обратно по няколко пъти в годината, а други са решили да заживеят изцяло германския начин на живот.

Колкото и добре да си мислим, че познаваме германците, има нещо, които предизвикват удивление. Оказва се, че германците си имат особености когато става въпрос за чат в социалните мрежи, покупки „на заем“ и всекидневния дрескод.

Затова ви разкриваме някои тайни на общуването с жителите на Германия.

Пет особености на немските апартаменти, които много биха ни харесали

Английският като общ език

Това ще ви се стори невероятно, но когато се съберат немци от различни краища на Германия, те често не могат да се разберат напълно при разговор, защото един от тях говори на швабски диалект, друг на саксонски, а трети на баварски. Ако всички са учили усърдно в училище книжовния немски, на който се говори по телевизията и се пишат книги, шансовете да се разберат помежду си са големи. Но ако всеки от тях след завършване на училище е преминал на родния си диалект, по-лесно ще им бъде да общуват по между си на английски. Въпросът е в това, че германските диалекти са много различни, като се ползват много различни думи характерни за съответния регион и даже различна граматика.

Обръщение на „Вие“

В немския език нормите на общуване са регламентирани. Ако при запознанство човекът, с когото се запознавате, ви се представи само с фамилията си, автоматично значи, че разговорът трябва да протече на „вие“. Освен това трябва да прибавите и „господин“ или „госпожо“ - „Здравейте, хер Мюлер“, „Как сте фрау Мюлер“ и т.н. Ако ви се представят по име, тогава разговорът може да протече на „ти“ в приятелски формат. При това възрастта и социалният статус нямат никакво значение.

Сутрин трапезата, а плащането вечерта

Организираните немци знаят, че редът ще бъде спазен. Сметката за посещение при доктора може да ви бъде изпратена няколко месеца след прегледа. В някои онлайн магазини можете да платите седмица след получаването на стоката. Така можете да поръчате стока, която, ако не ви хареса, да върнете при това без да похарчите и стотинка. В покрайнините на градовете има много цветни поля. Можете да дойдете тук и самостоятелно да си наберете цветя, като парите за цветята се пускат в специално метално сандъче (каса) като няма касиер, който да взема парите а само надпис „Цветята, за които не е платено, носят по-малко радост“.

Националните носии като част от официалния дрескод

Германците се отнасят много уважително към традициите си. Например в Бавария можете да видите национални носии не само по празниците и Октобер феста, а и в ежедневния живот като ходене на работа, разходка, сватби и т.н. В месеците преди Октобер феста търсенето на национални носии рязко се увеличава и трябва да отделите между 500 и 1000 евро за носия, ако искате да спазите традициите.

Любезни чатове

Немците обичат реда, затова дори в личната кореспонденция в месинджърите често ползват официални изрази все едно пишат писмо и завършват с фрази като „с най-добри пожелания, Софи“. Това е малко странно, защото често можеш да получиш дълго и любезно съобщение, с което някоя приятелка има за цел просто да те покани на разходка.

Бирата като стока от първа необходимост

Бирата в Германия влиза в кошницата с продукти от първа необходимост. Продават я в работническите столове, а на младите майки се препоръчват безалкохолни варианти за регулиране на кърменето. Можете дори да шофирате след като сте пили една бира (позволени са до 0.5 промила алкохол). В началото на 2019 година в Германия има регистрирани над 1500 пивоварни, като всеки регион се слави с местни марки бира.

Семейството на първо място

След раждането жените излизат по майчинство за година и малко, а след това децата се дават в детски ясли, като майките започват да ходят на работа на непълен работен ден защото яслите работят до 17 часа. В Германия не се набляга на ранното развитие на децата. Докато в много страни над бебешкото легло се окачват букви и думи с цел ранно учене, при немските деца четенето и писането се оставят за училище, а в ранните години се набляга на игрите и забавата.

Какво става в тялото ни след като пием газирани напитки?

Живот по разписание

Движението на автобусите, влаковете, метрото и другите превозни средства е стриктно разписано. Интервалите на движение на метрото са на 10 минути и спокойно можете да си направите сметка кога трябва да излезете от вкъщи, за да стигнете навреме за влака.

Как да се запознаете с дългокрака красавица в Германия?

Велосипедът е сериозно нещо

Немците са внимателни и отговорни колоездачи. Провеждат се обучения за каране на колело в училищата на специално разчертани за това трасета с пътни знаци пресъздавайки реални ситуации. А групи деца, съпровождани от учител, карат в близките околности, за да приложат на практика получените в училище умения. Училищният курс по колоездене завършва с изпит и с издаване на официален сертификат от полицията. Децата до 10-годишна възраст могат да карат само по тротоарите, а по-големите и по велоалеите. За говорене по телефона докато карате колело може да получите глоба.

С една дума - ред, ред и пак ред.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай