logo

Няколко причини защо пътуването ни прави по-щастливи

Няколко причини защо пътуването ни прави по-щастливи

Бягането от "зоната на комфорт" е жизнено важно

Какво ни идва на ум най-напред, когато споменем  думата "пътуване"? Закупуване на евтини самолетни билети? Незабравими постове в Инстаграм? Планински преходи с тежки раници? Всяко пътуване може да бъде вълнуващо, вълнуващо и богато на приключения - и това е много повече от просто глътка Маргарита на слънчевия плаж.

Съвсем не е новина, че пътуването е добро за физическа ни форма (гастро-туровете в Тоскана не се броят), но това, което е още по-приятно, според изследванията на психолозите, проучването на нови места е много полезно за психическото и емоционалното здраве. С други думи, пътуването ни прави по-щастливи.

Небостъргач от 19-и век е най-хитовият хотел в Ню Йорк – вижте само за какво става дума

Ето девет причини защо:

Ставаме по-уверени в себе си

Бизнес пътуване до Ню Йорк, семейна почивка в Мароко или смело решение да напуснете (и продадете) всичко и да живеете на колела в продължение на месеци - когато тръгнем на дълъг път, ние напускаме обичайната зона за комфорт. Освен това дори много подробен план не отрича изненадите, които се случват през цялото време. Потопявайки се в различна култура и начин на живот, ние се учим да решаваме проблеми в непозната ситуация, което ни прави по-гъвкави, търпеливи и емоционално силни, в резултат на което повишаваме самочувствието си.

Срещаме нови приятели

Съгласете се, че е много по-лесно да си намерите нови приятели по време на пътуване, отколкото когато се движите по обичайния маршрут  работа-дом. Вашият съсед на самолета по пътя към Лондон може да стане ваш съпруг, пътешественикът по време на екскурзията до Макчу Пикчу може да стане ваш бъдещ работодател, а сладкото момиче, с което сте поръчали самотни коктейли в бар в Чикаго, може да се превърне в приятел за цял живот. Всичко това са истински истории, които могат да ви се случат.

„Дейли Мейл“ гърми: България, каквато не сте я виждали преди (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Получаваме позитивни емоции

Искреното приятелство не зависи от нивото на благополучие и лесно предизвиква взаимно чувство - виждайки широките усмивки по лицата на жителите на лаоски или филипински села, е невъзможно да не се усмихнете в отговор. Е, ако този навик стане верен спътник, светът заслужава разпространението на тази положителна епидемия.

Започваме пак да ценим тези, които сме напуснали

Оставяйки позната обстановка и близки хора, за дълго време или не, ние се научаваме да ги оценяваме повече. Никой няма да слуша истории за приключения в далечни страни с такова внимание като приятели и роднини, готови в името на любовта ни да издържат ентусиазирани монолози за чудесата на планетата. Е, тогава един невероятен момент на среща след раздялата винаги дава специални емоции.

Учим се на нови неща


Независимо от това, което правим по време на пътуването, то изпълва живота ни с опит и знания, било то тайвански класове по готвене, уроци по испански в Колумбия, гмуркане на Малдивите или йога в Гоа. Мозъците ни работят по-активно, адреналинът бушува в кръвта, всеки ден ни прави по-щастливи - според заключенията на психолозите, това е естествен процес, в който научаваме това, което намираме за приятно.

"Преди да напуснете родината си за първи път, живеете мислейки, че това е така навсякъде, а след това осъзнавате, че има много различни хора, култури и манталитети", казва Лино Регуш, автор на блога crazy-cuccumber.com, който стартира в Бали и стана успешен кулинарен проект в Нова Зеландия. "За да направите пътуването успешно, важно е да преминете към режим на отворено съзнание: погледнете света с широки очи, приемете обичаите на други страни, опитайте всичко, което изглежда интересно, без да се опитвате да адаптирате обкръжаващата реалност към себе си. Така получавате уникално преживяване, което изглежда ни подновява и, разбира се, ни прави по-щастливи. "

Нюйоркчанка обясни защо Тайван има най-доброто метро на света

Почиваме си от онлайн зависимостта

Не всеки използва този шанс, но въпреки че все още има невероятно красиви места на планетата, където Wi-Fi и мобилните комуникации не достигат. Пътуването без достъп до мрежата е добро, защото ви позволява да се наслаждавате на момента "тук и сега", забравяйки за досадни съобщения и разсейващи лайкове. Опитайте - отрезвява и ви помага да се вслушате във вашите истински чувства и желания.

Наслаждаме се на времето за себе си

Въпреки че тази точка е свързана с предишната, не е необходимо да се изключвате от мрежата, за да се възстанови вътрешната ви хармония. Пътуването ви дава възможност да възстановите баланса, да се облекчите от стреса благодарение на вятъра, да се храните с енергията на слънцето, да намерите време да сте сами със себе си - дори ако това е обиколка в голяма компания. За влюбените това е добър шанс да тестват отношенията си.

Получаваме впечатления за целия ни живот

От пътуванията донасяме вкъщи много впечатления, които остават завинаги - в паметта, в постове в социалните мрежи, видео и снимки.
"При всяко пътуване чувствам, че светът е по-голям, по-добър и по-разнообразен, отколкото изглеждаше преди секунда", каза Юлия Смирнова, авторка на популярен блог."Оказва се, че можете да се вземете  в собствените си ръце (т.е. като държите волана на яхтата с тях), за да стигнете от един континент до друг. Наистина усетих ликуващия си вътрешен Колумб, когато дойдох от Европейска Испания до Африканско Мароко през Гибралтар. И можете просто да погледнете морето. И това е щастие! "

Спомените остават...

Повечето пътуващи ентусиасти непрекъснато планират следващите си пътувания, но дори и те с удоволствие си спомнят за приятните вече изминали моменти. Всъщност такива мисли ни приканват да тръгнем отново на път - за нови впечатления.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай